Ľudia sa sťažujú na neporiadok na cintorínoch, mesto pozýva na verejné upratovanie


Foto: Ľudia sa sťažujú na neporiadok na cintorínoch, mesto pozýva na verejné upratovanie
Galéria: 6 fotiek

Po množiacich sa sťažnostiach zo strany obyvateľov ohľadom zanedbávania cintorínov starým správcom sa mesto rozhodlo k radikálnemu kroku a od 1.10.2015 prešla správa cintorínov pod mestskú spoločnosť ŽILBYT. Primátor Igor Choma aj poslanci si od tohto prevedenia cintorínov pod mestskú firmu sľubovali lepšiu starostlivosť a poriadok. Krátko po prevzatí sa však mestu nevyhli problémy napríklad s obradnou sieňou. Teraz sa k problémom pridáva aj množiaci sa odpad.


Pre úplnosť je však nutné dodať, že mesto Žilina prebralo cintoríny pod správu len niekoľko dní predtým, ako boli zábery vo fotogalérii vyhotovené a tak je možné, že problém je dočasného charakteru a súvisí s potrebou oboznámiť sa s fungovaním a prevádzkou cintorínov. “Dobrý deň, chcem Vás upozorniť na neudržiavanie mestského cintorína. Je krátko pred Dušičkami, ľudia už chodia upratovať hroby a odvoz smetí nie je zabezpečený. Pridávam pár fotiek z dneška…,” uvádza Žilinčanka Eva, ktorá nám zaslala aj fotky. Tie zobrazujú plné smetné koše a neodtekajúcu vodu.

Iná čitateľka nám zaslala fotografie z dňa 16.10.2015, kedy podľa jej slov netiekla ani voda. “Prikladám aj fotky, ako to tu od pondelka vyzeralo po prebratí správy mestom Žilina. Podotýkam, že na novom cintoríne nejde ani voda a to sme pred dušičkami,” uviedla žena, ktorá si neželá byť menovaná. Mesto sa tento problém pred dušičkami snaži riešiť verejnou brigádou.

Mesto pozýva verejnosť na pomoc pri čistení viacerých cintorínov

“V tomto roku sa mesto zameria na cintoríny, ktoré od 1. októbra prešli pod správu mestskej spoločnosti Žilbyt. Keďže naši zosnulí si zaslúžia dôstojné miesto posledného odpočinku, pozývame vás na verejnú brigádu dňa 27. októbra 2015 (utorok) so začiatkom o 12,00 hod. s miestami stretnutia na cintorínoch v mestských častiach Bánová, Bytčica, Považský Chlmec a v Strážove. V uvedený termín sa stretneme aj na Novom a Starom cintoríne,” uvádza sa v pozvánke mesta Žilina.

Pozvánka uvádza aj zlý stav cintorínov po predošlom správcovi, ktorý ich mal v správe do konca septembra. “Spoločne tak prispejeme k zveľadeniu miest posledného odpočinku našich zosnulých, ktoré boli dlhé roky žiaľ zanedbávané. Tešíme sa na vašu účasť,” dodáva mesto v oficiálnej pozvánke.

O vyjadrenie k neporiadku na starom cintoríne sme požiadali aj mesto Žilina, to situáciu zatiaľ nekomentovalo. V prípade zaslania stanoviska článok doplníme na tomto mieste.

Aké sú vaše skúsenosti s čistotou na cintorínoch, ktoré práve kvôli sťažnostiam občanov ohľadom zanedbávania prebralo mesto od 1. októbra pod svoju správu prostredníctvom mestskej spoločnosti ŽILBYT?





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu