Nedôstojný pohreb - mesto nestihlo zabezpečiť organizáciu, ponúklo odškodné 15 eur


Foto: Nedôstojný pohreb - mesto nestihlo zabezpečiť organizáciu, ponúklo odškodné 15 eur Foto: ilustračné - zilina-gallery

Veľmi trpkú skúsenosť zažila rodina zo Žiliny, ktorá sa rozhodla zabezpečiť smútočný obrad zosnulému mužovi v obradnej sieni na starom cintoríne v Žiline. Tú od 1. októbra spravuje mesto Žilina, ktoré dalo výpoveď doterajšiemu správcovi Vincentovi Franclovi. Mesto síce povinnosti prebralo, no nestihlo zabezpečiť všetko potrebné tak, aby sa posledné rozlúčky mohli konať v dôstojnej atmosfére. Svedčí o tom aj nepríjemný prípad rodiny zo Žiliny, ktorá bola po príchode na miesto šokovaná.

“Dom smútku bol v nehoráznom stave aby sme mi prišli na poslednú rozlúčku a museli si utrieť lavice je nemysliteľné. Prekvapený bol z toho aj pán farár, keď vyšiel a nemal si kde položiť modlitebnú knižku. Nehorela tam ani jedna sviečka,” začína rozprávanie jedna z pozostalých, ktorá musela obrad v nedôstojných podmienkach absolvovať. Obradná sieň bola v rozbúranom stave, mesto sa rozhodlo vykonať po prebratí budovy vnútorné úpravy. “Počas celého pohrebu vedľa v miestnosti pracovníci škrabali omietku, čo bolo počuť,” opisuje nepríjemnú skúsenosť pozostalá.

Chýbal aj mikrofón a stojany na vence

Hlasnými zvukmi odvedľa však prekvapenie rodiny neskončilo. Na mieste sa nenachádzal mikrofón pre farára alebo podstavce pre vence. “Pána farára nebolo ani počuť nakoľko nemal ani mikrofón, vence boli rozhádzané po zemi. Absolútne žiadne stojany. Podopreli jeden veniec o kýbel, ktorý sme doniesli my na kvety,” opísala pozostalá stav obradnej siene v čase rozlúčky.

Mesto sa rodine ospravedlnilo, ponúklo 15 eur

Mesto Žilina sa rodine prostredníctvom hovorcu ospravedlnilo, po výmene ešte nestihlo zariadiť všetko potrebné pre dôstojné konanie obradov. “Nestihli sme ešte zabezpečiť všetky potrebné procesy, ktoré potrebujú občania ak idú pochovávať svojich blízkych,” uviedol pre TV JOJ hovorca mesta Pavol Čorba.  “Rada by som ešte spomenula, že pracovník pohrebnej služby mi musel podať svätenú vodu, nakoľko ani ta nebola pripravená. Strašné a bolestivé a ponúknu Vám 15€? Choré,” uzavrela pozostalá trpkú skúsenosť. Pohreb sa konal v pondelok, podľa vlastných slov ho nahlásili v piatok ráno.

Reportáž na TV JOJ, ktorú zverejnil na svojom profile poslanec Martin Kapitulík

SMUTNÁ SPRÁVA ZO ŽILINSKÉHO CINTORÍNA

SMUTNÁ SPRÁVA ZO ŽILINSKÉHO CINTORÍNANamiesto žabo-myších vojen a ohovárania v parlamente by mal primátor Choma konečne začať riadiť naše mesto a najmä sa sústrediť na urýchlené riešenie problémov, ktoré sám spôsobil. To, čo si museli prežiť pozostalí v reportáži, je tragédia a podáva to zúfalý obraz o tom, kam až sa Žilina pod Chomovým vedením dostala. Primátor mohol mať aspoň toľko chochmesu, aby sa smútiacej rodine ospravedlnil sám, miesto toho poslal hovorcu. Je to nedôstojné, zlé, smutné a je mi to úprimne ľúto. Vážení pozostalí, keďže vedenie mesta sa zachovalo nevhodne, prijmite prosím úprimnú sústrasť aspoň od nás poslancov…

Posted by Martin Kapitulík on 8. október 2015


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu