Dodávku elektriny na Kysuciach po sobotňajšej búrke ešte stále obnovujú. V osadách si na ňu počkajú dlhšie


Foto: Dodávku elektriny na Kysuciach po sobotňajšej búrke ešte stále obnovujú. V osadách si na ňu počkajú dlhšie Foto: ilustračné

Dodávku elektriny na Kysuciach po sobotňajšej energetickej kalamite ešte stále obnovujú. V teréne je päť pracovných skupín Stredoslovenskej distribučnej (SSD). Podľa hovorcu spoločnosti Miroslava Gejdoša ich čakajú ešte desiatky porúch na úrovni nízkeho napätia.

Viacerí odberatelia stále zostávajú bez elektriny. „Najmä v odľahlejších osadách budú musieť čakať ešte niekoľko dní. Pracovníkom údržby už od soboty pomáhajú aj elektromontéri z divízie stavebnomontážnej činnosti, ktorí sa za bežných okolností opravám porúch nevenujú,“ uviedol.

Najväčším problémom je podľa neho veľký rozptyl jednotlivých kysuckých osád, pričom sa mnohé z nich nachádzajú na odľahlých a ťažšie prístupných miestach.

„Vo viacerých prípadoch sa ešte len vyhľadávajú konkrétne poruchové miesta. Je to spôsobené veľkým rozsahom škôd a tým, že prioritne odstraňujeme poruchy s dopadom na veľký počet odberateľov. Osady, zložené z niekoľkých domov, chatové oblasti a podobne, prichádzajú na rad až následne podľa našich kapacít,“ vysvetlil.


Priblížil, že na niektorých miestach je polámaných alebo spadnutých aj niekoľko stĺpov, ktoré zásobujú len pár domov. Už teraz však vedia, že niektoré opravy budú pokračovať aj počas budúceho týždňa. Dotknutých obyvateľov preto prosia trpezlivosť.

„Plne si uvedomujeme, aká je situácia pre nich náročná. Robíme všetko, čo môžeme, aby sme ich k elektrine pripojili čo najskôr. Situácia je však mimoriadne komplikovaná a vyčerpávajúca aj pre našich pracovníkov,“ dodal hovorca SSD.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu