FOTO: Stromy pri žilinskom jazere zrezali, lebo ohrozovali ľudí. Dnes sa opäť zelenajú


FOTO: Stromy pri žilinskom jazere zrezali, lebo ohrozovali ľudí. Dnes sa opäť zelenajú
Galéria: 18 fotiek

Pri materiálovej jame v blízkosti vodného diela, ktorú Žilinčania využívajú na oddych a rekreáciu, boli začiatkom tohto roka výrazne zrezané mohutné listnaté stromy. Hoci si mnohí mysleli, že odpílenie košatých korún bude pre dreviny osudné, príroda zabojovala a z holých kmeňov dnes vyrastajú nové konáre plné zelených lístkov.

Vo štvrtok 23. februára zrezali pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku 35 stromov, konkrétne 26 topoľov čiernych a 9 vŕb krehkých. Tento zásah mali podľa odborného riaditeľa a hovorcu podniku Mariána Bocáka odsúhlasený oprávnenými úradmi na základe posudku od certifikovaného arboristu.


Ako uviedol vedúci Odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Žiline Pavel Kropitz, podľa znaleckého posudku boli dreviny v zlom zdravotnom stave. Keďže sa na brehu materiálovej jamy často pohybujú rybári či rodinky hľadajúce oddych pri vode, stromy boli hrozbou pre ich životy, zdravie a majetok. Malo byť len otázkou času, kedy sa z nich začnú odlamovať hrubé konáre.


Namiesto úplného výrubu drevín navrhol arborista takzvaný zosadzovací rez. Ten má síce deštrukčný vplyv na charakter stromu, ale ponecháva možnosť, že z miesta rezu vyrastie nová koruna. Pri okraji materiálovej jamy tak na istý čas zostali len nízke, holé pahýle. Dnes sa však brehy jazera opäť zelenajú.

Okrem zrezania pôvodných stromov navrhol arborista aj výsadbu nových druhov, ktoré sú do daného prostredia vhodnejšie. Patria medzi ne napríklad dlhoveké dreviny ako dub letný, javor mliečny či javor poľný.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu