FOTO: V Žiline slávnostne otvorili nový cyklochodník do Terchovej, stál viac než 7 miliónov eur


FOTO: V Žiline slávnostne otvorili nový cyklochodník do Terchovej, stál viac než 7 miliónov eur
Galéria: 17 fotiek

Vo štvrtok 29. júna 2023 sa v blízkosti Vodného diela v Žiline konalo slávnostné otvorenie unikátnej cyklomagistrály Terchovská dolina. Viac ako 23-kilometrový cyklochodník slúži občanom už od leta minulého roku a prepája mesto Žilina cez obce Teplička nad Váhom, Terchová, Gbeľany, Krasňany, Nededza, Varín a Stráža s mikroregiónom Terchovskej doliny.

Na oficiálnom otvorení nechýbal primátor Žiliny a predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra Peter Fiabáne, županka Erika Jurinová, zástupcovia dotknutých obcí ani predseda Nadácie KIA Tomáš Kováč. Tí spoločne s ďalšími významnými osobami symbolicky prestrihli stuhu na začiatku cyklotrasy. 

Nový úsek má 23,6 kilometra, prepája 9 katastrálnych území a patrí k najnáročnejším projektom cyklotrás na Slovensku. Unikátom tejto trasy je 18 drevených mostov v dĺžke od 10 do 80 metrov. Na cyklochodník nadväzuje sieť horských cyklotrás v okolí Malej Fatry, Žiliny a Kysúc, a to v rozsahu viac ako 500 kilometrov. Súčasťou cyklotrasy je tiež osem nabíjacích staníc pre elektrické bicykle.



„Tešme sa z diela, ktoré patrí medzi tie najväčšie, čo sa týka cyklotrás na Slovensku, a tešme sa z tých výsledkov. Pevne verím, že ľudia, ktorí po tejto cyklotrase pôjdu, si užijú nielen cyklistiku, ale aj krásu prostredia. S veľkou úctou a rešpektom vám chcem všetkým poďakovať,“ uviedol v príhovore Peter Fiabáne.

Člen predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra Peter Chrapčiak doplnil, že súčasťou realizácie bolo vysporiadanie 80 pozemkov v deviatich katastrálnych územiach, a špeciálne poďakoval všetkým majiteľom, ktorí poskytli svoje pozemky pod cykochodník.

Tomáš Kováč z Nadácie KIA zas vyjadril radosť z toho, že nový cyklochodník bude slúžiť občanom pri ceste do práce aj rekreácii. Zároveň vyzdvihol unikátne spojenie všetkých zapojených organizácií, ktoré spolupracovali na dosiahnutí rovnakého cieľ. 

Finančné prostriedky na realizáciu projektu vo výške 6,3 milióna eur boli získané z Integrovaného regionálneho operačného programu. Nadácia KIA Slovakia sa na financovaní podieľala sumou viac ako 310-tisíc eur, Žilinský samosprávny kraj prispel sumou 100-tisíc eur a krajská organizácia cestovného ruchu v Žiline sumou 30-tisíc eur.  Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra prispela finančnými prostriedkami vo výške 350-tisíc eur, z ktorých väčšinu poskytlo mesto Žilina. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu