FOTO: Medzi Žilinou a Bratislavou bude premávať nový poschodový vlak za viac než 19 miliónov eur


FOTO: Medzi Žilinou a Bratislavou bude premávať nový poschodový vlak za viac než 19 miliónov eur
Galéria: 10 fotiek
Foto: Facebook/ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko pred podpísala zmluvu o dodaní štyroch nových moderných poschodových vlakových súprav. V priebehu najbližších rokov by mali premávať po frekventovaných tratiach západného Slovenska vrátane linky Žilina - Bratislava. Informoval o tom dopravca na svojej oficiálnej webovej stránke.

Nové elektrické jednotky typu KISS E.MU6 majú šesť vozňov s dvomi poschodiami a celkovo odvezú až 611 sediacich cestujúcich. Ich celková dĺžka je 160 metrov, jazdiť budú rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Okrem osôb sa do nich zmestí aj minimálne 15 bicyklov. Každý z vlakov je prispôsobený na prepravu imobilných cestujúcich.



„Moderné elektrické jednotky sú pre regionálnu dopravu vyťažených ťahov západného Slovenska a pre udržanie komfortu našich cestujúcich skutočne kľúčové. Posilnením železničnej dopravy o ďalšie štyri moderné poschodové jednotky sa snažíme reagovať na preplnené cesty a ľuďom poskytujeme možnosť cestovať rýchlo, bezpečne a ekologicky. Sme presvedčení, že jednotky úspešného uchádzača budú kvalitné a budú spoľahlivo fungovať,“ uviedol Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK.

Cena jednej vlakovej súpravy je 19 237 500 eur, štyri kusy teda stoja takmer 77 miliónov eur. Túto sumu z väčšej časti pokryjú prostriedky z eurofondov a štátneho rozpočtu, Železničná spoločnosť investovala len necelé dva milióny eur. Pri dodaní nových vlakov budú špeciálne vyškolení inštruktori rušňovodičov aj zástupcovia údržby.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu