Objavilo sa nad Turcom tornádo? Obyvateľov počas búrky znepokojil zriedkavý jav na oblohe


Foto: Objavilo sa nad Turcom tornádo? Obyvateľov počas búrky znepokojil zriedkavý jav na oblohe Foto: imeteo.sk

Počas uplynulých dní zasiahli celé Slovensko vrátane Žilinského kraja silné búrky, ktoré spôsobili záplavy a nebezpečné situácie nielen na cestách. Prívalové dažde v kombinácii so silným vetrom zapríčinili zdvihnutie hladín vodných tokov, lámanie stromov aj nezvyčajné úkazy na oblohe.

Meteorologický portál imeteo.sk v piatok 9. júna informoval o možnom výskyte tornáda nad regiónom Turiec. Jav, ktorý zaznamenal obyvateľ Turca na kameru, však podľa Petra Minárika nie je jednoznačne identifikovateľný. Mohlo sa jednať len o menej nebezpečnú trombu.


„Tromba je jav, ktorým tornádo začína. Lievik, ktorý sa však spustí sa nedotkne zemského povrchu, čím nie je schopný páchať škody. Výraznejšie škody páchajú až menšie tornáda, keď dôjde ku kontaktu so zemským povrchom, prípadne so strechami budov,“ priblížil Minárik z imeteo.sk.


Už od utorka 6. júna bol na Slovensku hlásený výskyt trómb, ktoré boli pozorovateľné z rôznych oblastí. V susednom Maďarsku sa ich malo objaviť až 40, pričom dve z nich sa zmenili až na tornáda. Našťastie však nespôsobili žiadne významné škody. Počas búrky v Turci mohlo taktiež dôjsť k dotyku veterného lievika so zemským povrchom.

„Ako vidieť na videu, tak tento jav prekrýva strom, no zároveň na pár sekúnd vidieť pohyb stromov pod lievikom, čím by sa potvrdilo spojenie so zemou. Kontakt so zemským povrchom nám potvrdil aj ďalší čitateľ, no stále nejde o jednoznačné potvrdenie výskytu tornáda,“ doplnil Minárik.

Pokiaľ sa nad Turcom skutočne objavilo tornádo, ostalo v extraviláne a nespôsobilo žiadne vážne škody. Na našom území podľa meteorológov nie sú vhodné podmienky pre sformovanie výraznejších tornád.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu