FOTO: Kosci mali na Vlčincoch zničiť vysadené stromčeky a rastliny, občania sú rozhnevaní


FOTO: Kosci mali na Vlčincoch zničiť vysadené stromčeky a rastliny, občania sú rozhnevaní
Galéria: 7 fotiek

Pravidelné kosenie a údržbu verejnej zelene zabezpečuje v Žiline spoločnosť A.I.I., s. r. o. Za služby jej pracovníkov zaplatí samospráva v roku 2023 viac než 878-tisíc eur. Napriek tejto sume kosci nestíhajú určené termíny a ich práca sa obyvateľom žilinských sídlisk nezdá dostačujúca.

Občania sa počas uplynulých dní sťažovali na vysokú trávu, v ktorej sa im strácali deti a psy, nedokosené oblasti okolo stromov, značiek či preliezok a na organický odpad, ktorý po sebe kosci nechali na chodníkoch. Tento týždeň pribudol k problémom so zamestnancami firmy A.I.I. ďalší - mechanicky poškodené alebo úplne zničené stromčeky, kry a vysadené rastliny v predzáhradkách.

„Na Kubínskej ulici pokosili aj borovicové stromčeky, o ktoré sa starali obyvatelia, vysoké asi 50 centimetrov, úplne po zem. Tak isto levanduľu vysadenú tesne pod múrom. Odkosili polovicu z každej rastliny, takže ich zničili. Ďakujeme za takú prácu. Zničili to, o čo sa iní starali,“ napísala obyvateľka sídliska Vlčince.

Podobného osudu sa dočkali aj nízke okrasné dreviny, ktoré boli vysadené okolo trávnika pri zastávke Matice Slovenskej na rovnakom sídlisku. S prácou, ktorú odvádzajú zamestnanci spoločnosti A.I.I., sú nespokojní aj viacerí poslanci mestského zastupiteľstva.


„Ako poslanci sme upozorňovali už niekoľko krát mesto aby okamžite začalo konať. Ja osobne som veľmi nespokojný, ale nemám priamy dosah na tú firmu. Je mi ľúto, že v minulosti mesto vybralo firmu, ktorá zjavne nezvláda situáciu, a čo je horšie, dokonca spôsobuje škody na majetku mesta,“ uviedol Ján Rzeszoto.

Mesto už v minulosti vyzývalo zazmluvnenú firmu na odstránenie chýb pri kosení. Nápravu by malo žiadať aj tentokrát. Ako problém vidí individuálne zlyhanie koscov.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu