FOTO: Kosci v Žiline nestíhajú, mesto ich pravidelne vyzýva na dokončenie nedokosených častí trávnikov


FOTO: Kosci v Žiline nestíhajú, mesto ich pravidelne vyzýva na dokončenie nedokosených častí trávnikov
Galéria: 18 fotiek

Počas uplynulého týždňa začalo druhé kolo kosenia v Žiline. V niektorých častiach mesta však ešte stále nebolo ukončené ani to predošlé. Prvá kosba v roku 2023 pritom odštartovala v pondelok 17. apríla.

Údržbu plôch zelene v meste Žilina zabezpečuje externá spoločnosť A.I.I., s. r. o., s ktorou samospráva uzatvorila v roku 2022 rámcovú dohodu na poskytnutie služieb. Pracovníci firmy majú jedno kosenie dokončiť za 30 dní, pričom pracujú šesť dní v týždni.

Podľa zmluvy je úlohou zamestnancov spoločnosti A.I.I. kosenie trávnatých plôch v meste, denná vizuálna kontrola lokalít, ktoré majú byť udržiavané, ako aj jarné a jesenné hrabanie lístia. Okrem toho zabezpečujú aj nepravidelné služby ako hnojenie pôdy, revitalizáciu poškodených trávnych a lúčnych plôch či zakladanie lúčnych porastov.

Za tieto služby mesto Žilina v roku 2023 zaplatí viac než 878-tisíc eur. Stanovená suma môže byť podľa zmluvy navýšená maximálne o 10 percent. Samospráva v dokumente spresnila aj ďalšie povinnosti poskytovateľa súvisiace s kosením:

„Pokosenie trávnika so začistením okraja trávnika vyžínačkou s vyzbieraním anorganických a organických nečistôt pred kosbou a ich odvozom; anorganický materiál do nádob na zvoz cyklického odpadu a organický materiál s pohrabaním po kosbe, naložením, odvozom a vyložením nahrabanej hmoty na určenú kompostáreň, prípadne zberný dvor podľa pokynov objednávateľa,“ uvádza zmluva.



Firma A.I.I. sa má taktiež postarať o očistenie priľahlých spevnených plôch od pokosenej trávy. Tá musí byť súbežne s kosením zhrabaná a odvezená. Mesto pri vypracovaní zmluvy myslelo aj na pravidelné sťažnosti občanov týkajúce sa vyjazdených koľají na trávnikoch. Kosci majú preto použiť techniku, ktorá trávnaté plochy nepoškodí v žiadnom počasí.

Realita sa však zatiaľ so zmluvnými podmienkami nezhoduje. Obyvateľom sídlisk Vlčince a Hájik, kde v posledných týždňoch prebehla kosba, v bezproblémovom využívaní mestského itineráru naďalej bráni vysoká tráva. Na mnohých miestach boli totiž pokosené iba veľké prejazdné plochy a okolie lavičiek, preliezok, stromov či dokonca okraje ciest ostali zarastené.

„Nedokosené plochy sú vždy pracovníkom mestského úradu spripomienkované, zhotoviteľ je pravidelne vyzývaný na ich dokončenie a operatívne zabezpečuje odstránenie chýb,“ priblížila hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková s tým, že druhé kolo kosenia napreduje podľa harmonogramu.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu