FOTO: Vysokú trávu na Vlčincoch už kosia, obyvatelia Hájika sa sťažujú na nedotiahnutú prácu


FOTO: Vysokú trávu na Vlčincoch už kosia, obyvatelia Hájika sa sťažujú na nedotiahnutú prácu

Obyvateľov Žiliny trápi od druhej polovice mája vysoká tráva na zelených plochách v blízkosti ich obydlí, ktorej rast podporilo aj daždivé počasie posledných dní. Ľudí znepokojuje zlý výhľad na križovatkách aj množstvo kliešťov, ktoré ohrozujú najmä ich deti a domáce zvieratá.

Pravidelné čistenie trávnikov od organických a anorganických nečistôt zabezpečuje externá firma A.I.I., s. r. o. V zmluve s mestom stojí, že spoločnosť má na prvú kosbu 30 dní, pričom jej zamestnanci majú pracovať šesť dní v týždni s výnimkou nedele.

„Tento rok sa s prvou kosbou začalo 17. apríla, avšak práce sa pre nepriaznivé počasie nestihli dokončiť v termíne. Striedanie daždivého a teplého počasia spôsobili, že tráva rástla rýchlejšie, a preto bolo nutné navýšiť kapacity a kosbu urýchliť,“ vysvetlila stav trávnikov hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková.

Galéria: 37 fotiek

Druhá kosba začala tento týždeň, pracovníci sa pritom majú pridŕžať harmonogramu zverejneného na oficiálnom webe mesta. Prerastenú trávu odstraňujú vo viacerých častiach mesta súčasne. V utorok 23. mája boli kosačkové traktory a nádoby na pokosené rastliny umiestnené aj na sídlisko Vlčince.

Podľa Zuzany Holienčíkovej majú kosci postupne prejsť od nových panelákov na Rosinskej ceste cez ulice Karpatská, Martinská, Slovanská, sv. Cyrila a Metoda až na ulicu sv. Svorada a Benedikta. Aktuálne je pokosené okolie Rosinskej cesty, Karpatskej, Zvolenskej aj Gemerskej ulice. Dnes (25. mája) popoludní sa traktory pohybujú v okolí Základnej školy Martinská, vnútroblok ulice nesúcej rovnaký názov však zatiaľ pokosený nie je.

Vedenia mesta sme sa taktiež opýtali, či plánuje aj naďalej kosiť vo vopred určených dňoch, alebo bude frekvenciu kosenia prispôsobovať aktuálnemu stavu rastlín. Hovorkyňa odpovedala, že sa zazmluvnená firma pridŕža ročného harmonogramu, avšak plán kosenia môže byť prispôsobený po obhliadke terénnym pracovníkom.


„Harmonogram na ďalší týždeň sa vždy plánuje najneskôr do štvrtku predchádzajúceho týždňa. V harmonograme sú zadané plochy riadne plánované na kosbu v zmysle ročného harmonogramu avšak aj lokality, ktoré nebolo možné dokončiť v predchádzajúcom týždni, napríklad z dôvodu dažďa, prípadne boli výhrady ku kvalite kosby a lokalita nebola prebraná,“ doplnila Zuzana Holienčíková.

Galéria: 37 fotiek

Kosenie v meste vychádza z dokumentu spracovaného Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre priamo pre Žilinu a je rozdelené do niekoľkých intenzitných tried. Najčastejšie, teda 12-krát ročne sú kosené parky a exponované plochy, 6-krát za rok kosačky navštívia vnútrobloky, niektoré cestné ťahy a cintoríny, 5-krát ročne pracovníci pokosia mestské časti, zeleň v uliciach a zostávajúce cesty. Nábrežie Rajčianky, mestská hora a podobné lokality sú kosené len 4-krát do roka.

Zatiaľ čo sa niektorí Vlčinčiari tešia z pokosených trávnikov, obyvatelia sídliska Hájik spokojní nie sú. Dôvodom je podľa nich nedotiahnutá práca firmy, ktorá kosenie zabezpečuje. 

„Bohužiaľ pánov, ktorí momentálne vykonávajú kosenie už v novej časti Hájika, som sa pýtal, či budú ešte kosiť krovinorezmi v starej časti Hájika. Bolo mi povedané, že tam sú už práce ukončené a sú v poriadku,“ napísal nám obyvateľ Hájika Stanislav.

Galéria: 37 fotiek



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu