FOTO: Počas apríla sa v Žiline začalo kosiť, ľudia na Solinkách však s odvedenou prácou nie sú spokojní


FOTO: Počas apríla sa v Žiline začalo kosiť, ľudia na Solinkách však s odvedenou prácou nie sú spokojní
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Soňa Skaličanová

Kosenie v Žiline sa každoročne stáva terčom kritiky obyvateľov mesta. Neraz sa pritom poukazuje na spôsob, akým sú trávnaté plochy upravované, no nesúhlasu je opakovane podrobené aj načasovanie začiatku týchto aktivít. 

Výnimkou nie je ani apríl 2023, počas ktorého sa zvuky kosačiek začali ozývať z viacerých mestských častí. Na sídlisku Solinky vyjadrili svoju nespokojnosť občania, podľa ktorých bola práca nekvalitne odvedená a hovoria preto o plytvaní verejnými financiami.

Situáciu na Solinkách zdokumentovala obyvateľka sídliska aj na fotografiách, s ktorými sa následne podelila na sociálnej sieti. Na problém sme preto následne upozornili v príspevku na Facebooku aj my, kde komentujúci zároveň uverejnili niekoľko ďalších snímok poukazujúcich na autá zašpinené trávou.

V niektorých mestách chodí s koscom kolega, ktorý cez autá dáva plachtu, aby im od odskakujúcich kameňov nepoškodili karosériu a nezašpinili od trávy,“ reagovala jedna z komentujúcich. Takýto postup, podľa vyjadrenia ďalšej osoby, pracovníci praktizovali v minulých rokoch aj na žilinských Vlčincoch. Zdá sa však, že tento rok externá firma ochranu áut nezabezpečila.


Mnohí zároveň tvrdia, že sa zbytočne kosí tráva, ktorá len pred nedávnom začala rásť. V minulom roku však k tomuto názoru zverejnil primátor Žiliny Peter Fiabáne stanovisko riaditeľa odboru životného prostredia na mestskom úrade, podľa ktorého ide o nadštandardnú starostlivosť o zeleň.

Trávnik, ako spoločenstvo rastlín, má jednu veľmi dôležitú vlastnosť: odnožovanie koreňov. Tento proces je kľúčový, aby sa trávnik do seba „husto zapojil“ a tak plnil svoje hlavné funkcie. Prirodzený proces odnožovania vieme účinne stimulovať kosením hneď už v štvrtom mesiaci,“ píše sa v stanovisku.

Podľa vyjadrenia sa tak prvou skorou kosbou eliminuje výskyt nežiaducej vegetácie. Výsledky starostlivosti o trávniky však bude vidno až o pár dní. Mesto pritom pri kosení postupuje podľa stanoveného harmonogramu, čo v minulosti spôsobovalo vodičom ťažkosti v podobe neprehľadných križovatiek.

Kosenie podľa vopred naplánovaných termínov a nie podľa aktuálnej potreby sa totiž neskôr prejavilo vysokou nepokosenou trávou v blízkosti ciest. O tomto probléme, ktorý narúša bezpečnosť v cestnej premávke, sme informovali prostredníctvom článku v priebehu minulého leta. Avšak to, či samospráva bude reflektovať v tomto roku na spomínanú kritiku, zistia Žilinčania až v nasledujúcich mesiacoch.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu