Cyklobusy vás dovezú do piatich cykloturistických destinácií Žilinského kraja už od najbližšieho víkendu


Foto: Cyklobusy vás dovezú do piatich cykloturistických destinácií Žilinského kraja už od najbližšieho víkendu Foto: Žilinský samosprávny kraj

Projekt cyklobusov začal v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) v roku 2015, odkedy sa postupne rozšíril do viacerých regiónov. Obľúbený spôsob prepravy pre priaznivcov cykloturistiky sa vráti na sever Slovenska aj tento rok, a to už počas najbližšieho víkendu, v sobotu 29. apríla 2023.

Aj napriek náročnej situácii, v ktorej sa samosprávy momentálne nachádzajú, pokračujeme aj v tomto roku vo financovaní cyklobusov. Verím, že cestujúci tento fakt využijú a že náš kraj sa opäť stane vyhľadávaným cykloturistickým cieľom,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Prevádzku do piatich cykloturistických destinácií zabezpečia v tomto roku spoločnosti SAD Žilina a ARRIVA Liorbus, ktoré prepravia váš bicykel rovnako ako v minulom roku za cenu 50 centov. Okrem tejto ceny je cestujúcemu účtovaná cena lístka za seba (obyčajné cestovné) podľa tarifných podmienok oboch spoločností. 

SAD Žilina

Cyklobusy SAD Žilina vyrazia na cesty od soboty 29. apríla 2023. Cykloturisti sa vďaka nim bezproblémovo dostanú do lokalít Terchová, Nová Bystrica a Turčianske Teplice. Od začiatku sezóny až do 1. októbra budú spoje premávať v sobotu, nedeľu a vo sviatok. V termíne od 7. júla do 25. augusta sa k týmto dňom pridajú aj piatky.

Vzhľadom na prebiehajúce práce na železničnom uzle v Žiline došlo v prípade cyklobusov na smer Terchová a Nová Bystrica k úprave spojenej s vynechaním zastávky Žilina, Kysucká. Podchod na tejto ulici je totiž od 21. novembra plne uzatvorený.


Záujemcovia o prepravu cyklobusom si cestovný lístok môžu zakúpiť klasicky priamo u vodiča autobusu, a to hotovosťou, platobnou kartou, dopravnou kartou dopravcu a virtuálnou dopravnou kartou. K dispozícii je však aj možnosť zakúpenia lístka v predpredaji v klientskych centrách spoločnosti SAD Žilina alebo prostredníctvom predajného systému AMSBus.

ARRIVA Liorbus

U zmluvného dopravcu ARRIVA Liorbus, a.s., ktorý poskytuje služby vo verejnom záujme v prímestskej autobusovej doprave v dopravných regiónoch Liptov a Orava, začínajú cyklobusy jazdiť od 03. júna 2023 (sobota),“ spresnila hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Cyklobusy na Liptove zavezú cyklistov do cieľovej destinácie počas víkendov a sviatkov. Na Orave môžete prepravu využiť cez víkendy, sviatky, no počas letných prázdnin aj denne. Sezóna na Liptove bude ukončená 24. septembra a o niekoľko dní neskôr skončí aj na Orave, a to presne 30. septembra. 

Lístky si zakúpite priamo u vodiča v hotovosti, čipovou kartou, platobnou kartou a cez mobilný telefón prostredníctvom virtuálnej dopravnej karty. Prepravca zároveň informuje o pôvodnej linke Liptovský Mikuláš – Važec, ktorá sa vďaka spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu – VISIT Liptov premení na pútavejšiu trasu Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok – Vavrišovo – Pribylina, Podbanské – Štrbské Pleso.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu