Riaditeľ Liptovského múzea končí vo funkcii, odvolali ho pre porušenie etického kódexu


Foto: Riaditeľ Liptovského múzea končí vo funkcii, odvolali ho pre porušenie etického kódexu Foto: www.wikipedia.sk

Riaditeľ Liptovského múzea Michal Kovačic skončí k 21. aprílu vo funkcii. Odvolali ho na pondelkovom zasadnutí poslanci Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Návrh predložila predsedníčka Erika Jurinová, pričom ako dôvod uviedla porušenie etického kódexu zamestnanca ŽSK. 

Na návrhu sa jednomyseľne zhodli aj členovia etickej komisie. Súvisí to najmä s medializovanými informáciami okolo Kovačicovho podnikania v súkromnej cestovnej kancelárii a nevrátenými zálohami za zájazdy v čase, keď spoločnosť viedol. Na pôsobenie riaditeľa pribúdali sťažnosti a došlo aj na disciplinárne konanie.

„Minulý týždeň sa uskutočnilo zasadnutie etickej komisie, ktorá potvrdila, že išlo o porušenie kódexu. V Liptovskom múzeu sa zároveň začala kontrola nadriadeného odboru kultúry Úradu ŽSK,” uviedla Jurinová. V múzeu sa v blízkom období uskutoční aj kontrola súvisiaca s hospodárením.

Podpredseda krajskej samosprávy Peter Weber počas pondelňajšieho rokovania informoval, že na kraj prišli podnety súvisiace s hospodárením s finančnými prostriedkami v múzeu a označil ich za závažné.

Kovačic sa nateraz k veci nevyjadril. Po uplynutí jeho mandátu ho dočasne nahradí poverený zamestnanec múzea, ktorý inštitúciu povedie až do riadneho výberového konania. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu