VIDEO: Rudolf Pado zasvätil celý svoj život ochrane životného prostredia, župa mu udelila ocenenie in memoriam


Foto: VIDEO: Rudolf Pado zasvätil celý svoj život ochrane životného prostredia, župa mu udelila ocenenie in memoriam Foto: Facebook/Žilinský samosprávny kraj

Žilinský samosprávny kraj v tomto roku opäť oceňoval významné osobnosti pôsobiace v kraji. Cenu ŽSK udelil in memoriam aj Rudolfovi Padovi, ktorý zasvätil celý svoj život ochrane a zveľaďovaniu životného prostredia a budovaniu aktívnej a uvedomelej občianskej spoločnosti.

Rudolf Pado založil občianske združenie Tatry, ktoré úspešne funguje už viac ako 20 rokov. Za svoju činnosť bolo odmenené viacerými medzinárodnými cenami, ako je japonská cena „Sasakawa Environmental Award“ či britská environmentálna cena „International Green Apple Awards“.

Počas desaťročí svojej práce manažoval približne 150 lokálnych, regionálnych či celoslovenských projektov zameraných na ochranu a posilňovanie ekologickej stability krajiny, zapájal sa do pripomienkových konaní pri legislatívnych návrhoch, vysadil stovky stromov a čistil vodné toky.



Zrealizoval viac ako 700 vzdelávacích odborných prednášok, ktorých sa zúčastnilo skoro 18-tisíc ľudí. Verejne upozorňoval na prešľapy v oblasti životného prostredia, robil činnosti na zvýšenie miery triedenia odpadov, humanizáciu verejných priestranstiev, kultivovanie krajiny, zapájanie sa občanov do spoločenského diania. 

Ročne trávil okolo 100 dní v teréne. Bol diaľkový bežec a turista, ktorý pri potulkách prírodou monitoroval ekologické záťaže. Dnes, najmä vďaka jeho líderstvu, patrí Liptov medzi najčistejšie regióny Slovenska. Rudolf Pado vykonal veľa pre prírodu a všeobecné dobro, jeho boj ukončila predčasná smrť vo veku 53 rokov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu