VIDEO: Juraj Šerík založil drotárske múzeum v Dlhom Poli, župa mu udelila významné ocenenie


Foto: VIDEO: Juraj Šerík založil drotárske múzeum v Dlhom Poli, župa mu udelila významné ocenenie Foto: Jaroslav Cabadaj

Žilinská župa každoročne oceňuje osobnosti, ktoré významným spôsobom pomohli pri rozvoji alebo reprezentácii kraja na Slovensku či vo svete. Najvyššie ocenenie, ktorým je Cena Žilinského samosprávneho kraja, za rok 2022 získal aj drotár Juraj Šerík.

Napriek tomu, že je vyučený strojár, svoju vášeň našiel v remesle svojich predkov. Vzťah k drotárstvu získal od svojho starého otca Jakuba Šeríka, ktorý bol zaťom svetovo známeho drotára Jozefa Holánika Bakeľa. Rozhodol sa preto zachrániť rodný dom svojho prastarého otca v obci Dlhé Pole a založiť v ňom drotárske múzeum.

„Naše múzeum je svojho druhu prvým živým drotárskym múzeom. Robievame tu zážitkové tvorivé dielne pre školákov. V roku 2019 bolo drotárstvo zapísané do svetovej kroniky ľudstva UNESCO. Skutočne máme byť na čo hrdí, máme čo svetu ukázať a toto je jeden zo spôsobov, ako sa snažíme toto naše dedičstvo uchovať aj pre ďalšie generácie,“ povedal ocenený drotár.

Juraj Šerík sa snaží zachovať rodinnú tradíciu nielen pokračovaním v remesle, ale aj využívaním originálneho spôsobu drotárstva, ktorý preslávil jeho prastarého otca. Jozef Holánik Bakeľ si nechal náročnú pletaciu techniku patentovať v Poľsku v roku 1907. Jeho potomok okrem vytvárania jedinečných umeleckých diel rozširuje povedomie o tradičnom slovenskom remesle do celého sveta.



„Drotárstvo prezentuje na rôznych podujatiach na Slovensku i v zahraničí, aby priblížil drotársku históriu všetkým generáciám. Zviditeľňuje drotárstvo aj reportážami a účinkovaním v rádiách a televíznych reláciách. Jeho podiel na zachovávaní kultúrneho dedičstva je nevyčísliteľný. Ocenenie získal za dlhoročný výnimočný prínos v oblasti kultúry a zachovávania kultúrneho dedičstva Žilinského kraja,“ uviedol Žilinský samosprávny kraj.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu