Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Putina za násilnú deportáciu tisícok ukrajinských detí


Foto: Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Putina za násilnú deportáciu tisícok ukrajinských detí Foto: pixabay.com

Medzinárodný trestný súd v Haagu v piatok 17. marca vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimíra Putina a zástupkyňu práv detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Dôvodom je spáchanie vojnového zločinu nezákonnej deportácie detí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska.

Podľa súdu existuje dôvodné podozrenie, že Putin aj Ľvovová-Belovová nesú osobnú zodpovednosť za násilný presun tisícok detí. Ukrajinskí vrchní predstavitelia uvítali postup medzinárodného trestného súdu, generálny prokurátor Andrij Kostin dokonca vydanie rozkazu považuje za historické.

„Medzinárodný trestný súd je prvý stály trestný tribunál príslušný na stíhanie genocídy, zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a zločinov agresie. Vznikol podpísaným Rímskeho štatútu. Do roku 2019 ho podpísalo 123 štátov,“ priblížil Policajný zbor Slovenskej republiky v príspevku na sociálnej sieti.

V praxi to znamená, že každá z týchto krajín má povinnosť Putina zatknúť, pokiaľ vkročí na jej územie. Strany Rímskeho štatútu v takomto prípade nebudú hľadieť na personálne imunity ruského prezidenta.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu