Zábery z „Pochodov za mier“ sa objavili na ruských sociálnych sieťach ako vyjadrenie podpory Slovákov


Foto: Zábery z „Pochodov za mier“ sa objavili na ruských sociálnych sieťach ako vyjadrenie podpory Slovákov Foto: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR

V mnohých slovenských mestách prebiehali počas uplynulých týždňov verejné zhromaždenia s názvom „Pochod za mier.“ Zábery z protestných akcií sú teraz zdieľané na ruských sociálnych sieťach ako dôkaz, že Slovensko podporuje ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom facebooková stránka Policajného zboru zameraná na vyvracanie dezinformácií a odhaľovanie podvodov.

Pochody, ktoré sa uprostred februára konali aj v Žiline či Martine, neboli ohlásené a nemali žiadneho oficiálneho organizátora. Zúčastnili sa ich predovšetkým ľudia, ktorí nie sú spokojní s aktuálnou bezpečnostnou a politickou situáciou na Slovensku. Medzi zhromaždenými sa vo viacerých mestách objavili aj osoby, ktoré niesli ruskú vlajku či symboly podporujúce vojnu na Ukrajine.


„Bolo len otázkou času, kedy zábery zo Slovenska využije prokremeľská propaganda a ukáže ich v ostatných krajinách, ktoré sú taktiež pod náporom ruských hybridných operácií. Jej cieľom je obrátiť verejnú mienku v prospech Ruskej federácie. Svoje publikum sa snaží presvedčiť, že väčšina Slovákov podporuje Rusko vo vojne a je za to, aby Ukrajina kapitulovala. Slovenské zábery im dobre poslúžili, pretože teraz ich budú šíriť po celom svete,“ uviedla polícia.

Stránka vyvracajúca hoaxy a upozorňujúca na podvody taktiež poukázala na skutočnosť, že v samotnom Rusku sú podobné verejné zhromaždenia a protesty zakázané. Za účasť na obdobnom „Pochode za mier“ by obyvateľom Ruska hrozilo niekoľko rokov väzenia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu