Stavebné práce kvôli výmene parovodu v Žiline začnú budúci týždeň, investícia prekročí 10 miliónov eur


Foto: Stavebné práce kvôli výmene parovodu v Žiline začnú budúci týždeň, investícia prekročí 10 miliónov eur Foto: Archív MH Teplárenský Holding, a.s.

Počas uplynulých mesiacov prebiehal na žilinskom sídlisku Hliny a v jeho blízkom okolí výrub drevín, ktorý bol rozdelený do niekoľkých etáp. Dôvodom bola príprava na výmenu parovodu v tejto lokalite. Teplárenská spoločnosť začiatkom budúceho týždňa pristúpi k prvým stavebným prácam.

„Súčasný parovod je za hranicou svojej životnosti, a aby sa predišlo vzniku porúch, pristúpili sme k jeho výmene. Cieľom projektu je zníženie počtu porúch, tepelných strát a v konečnom dôsledku aj emisií. Voda je na prenos tepla lepším médiom ako para, čo sa odzrkadlí aj v celkovom znížení strát tepla v rozvodoch o 10 až 15 %,“ vysvetlila Andrea Devánová zo spoločnosti MH Teplárenský Holding, a.s.

Teplárenská spoločnosť prisľúbila, že stavebné práce budú realizované na krátkych úsekoch, aby bol čo najmenej zasiahnutý chod mesta a život jeho obyvateľov. Prvá etapa výmeny rozvodov tepla začne v pondelok 13. marca a dotkne sa okolia stanice Žilina-Záriečie, Rajeckej cesty a Dolných Rudín.


Harmonogram prác je nasledovný:

  • od 13. marca do 11. júna – v okolí Rajeckej cesty, stanice Žilina-Záriečie a na Dolných Rudinách (úsek č. 3),
  • od 11. apríla do 11. júna – v okolí ulíc Hlinská, Nešporova, A. Rudnaya (úsek č. 1),
  • od 2. mája do 2. júla – Saleziánska ulica (úseky č. 4 a 5),
  • od 29. mája do 2. júla – Mostná ulica (úsek č. 6),
  • od 29. mája do 8. júla – v okolí ulíc Jarná a Saleziánska (úsek č. 2).


„Našou snahou je, aby boli dodávky tepla a teplej vody obmedzované minimálne. Okrem iného to znamená, že budeme používať náhradné zdroje tepla pre prípravu teplej úžitkovej vody. Sme pripravení urobiť maximum pre to, aby všetky práce prebehli bez komplikácií a v čo najkratšom čase,“ uviedla Andrea Devánová.

Výmena parnej sústavy za horúcovodnú má okrem zníženia tepelných strát prispieť aj k zlepšeniu životného prostredia v Žiline. Celková cena stavebných prác a zmeny prenosového média prekročí sumu 10 miliónov eur. Teplárenská spoločnosť nevylučuje zmeny termínov v dôsledku nepredvídaných udalostí. Viac informácií nájdete na oficiálnom webe spoločnosti.

„Mrzí nás, že si stavebné práce vyžiadali výrub drevín. Bol však nevyhnutný z dôvodu, že boli vysadené v tzv. ochrannom pásme. V zmysle zákona o tepelnej energetike má prevádzkovateľ právo a povinnosť odstraňovať tieto porasty v záujme bezpečnosti alebo spoľahlivosti prevádzky sústavy tepelných zariadení. Po ukončení stavebných prác dôjde k náhradnej výsadbe zelene,“ dodal riaditeľ závodu MHTH Žilina Erik Štefák.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu