Na Hlinách bude najbližšie mesiace prebiehať výrub stromov a výkopové práce, dôvodom je výmena horúcovodov


Foto: Na Hlinách bude najbližšie mesiace prebiehať výrub stromov a výkopové práce, dôvodom je výmena horúcovodov Foto: Ilustračné foto

Na žilinskom sídlisku Hliny bude počas najbližších mesiacov prebiehať výrub stromov a terénne práce. Dôvodom je plánovaná výmena tepelných rozvodov, ktorá zabezpečí zníženie spotreby paliva potrebného na vykurovanie budov a domácností.

Výkopové práce na sídlisku majú podľa vedenia mesta Žilina začať v marci. Pracovníci miestneho závodu spoločnosti MH Teplárenský holding, a.s. vymenia staré parné rozvody za horúcovodné. Úseky niektorých ulíc môžu byť rozkopané niekoľko mesiacov. Výmena má byť ukončená v októbri tohto roka.

„V súvislosti s výstavbou nového horúcovodu je potrebný aj výrub a orez drevín, nakoľko boli v minulosti tieto stromy vysadené v ochrannom pásme parovodu. Výrub sa bude realizovať od polovice februára. Prevádzkovateľ má právo a povinnosť v zmysle zákona o tepelnej energetike odstraňovať a okliesňovať na cudzích pozemkoch stromy a iné porasty, ktoré ohrozujú bezpečnosť alebo spoľahlivosť prevádzky sústavy tepelných zariadení,“ uviedla Barbora Zigová, hovorkyňa mesta Žilina.

Nové horúcovody by mali zabezpečiť zníženie tepelných strát o približne 10 až 15 percent. V praxi to znamená, že dodávateľ tepla spotrebuje menej paliva, čím prispeje k zníženiu emisií a zlepšeniu kvality ovzdušia. Celkovo ide o tretiu etapu výmeny rozvodov tepla v Žiline, ktorá bude rozdelená na dve časti.


Od marca do júla 2023 budú trvať práce na uliciach Jarná, Lichardova, Saleziánska, Nešporova, Antona Bernoláka, Juraja Fándlyho a Dolné Rudiny. Ulíc Juraja Fándlyho, Antona Bernoláka, Mostná, Tomáša Ružičku, Puškinova a Čakajova sa dotkne druhá etapa výmeny v termíne od júna do septembra tohto roka. 

„Realizátor MH Teplárenský holding, a.s., závod Žilina sa dotknutým obyvateľom sídliska Hliny ospravedlňuje a žiada o trpezlivosť a pochopenie pri obmedzeniach, súvisiacich s výmenou rozvodov tepla,“ dodala Barbora Zigová.

Plánovaná výmena horúcovodov. Modrá farba vyznačuje prvú etapu, červená druhú etapu



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu