O titul Kniha Horného Považia 2022 zabojujú aj príbehy zo sveta detí, žien či filmu


Foto: O titul Kniha Horného Považia 2022 zabojujú aj príbehy zo sveta detí, žien či filmu Foto: Krajská knižnica v Žiline

Krajská knižnica Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja zverejnila druhé nominácie súťaže Kniha Horného Považia. Poznáte kvalitný knižný titul z roku 2022, ktorý je prostredníctvom témy či autora textovej alebo obrazovej časti spätý s týmto regiónom? Pomôžte mu aj vy vďaka nominácii zažiariť v 17. ročníku čitateľskej súťaže.

Nominácie od čitateľskej verejnosti, autorov, zostavovateľov, redaktorov, vydavateľov, kníhkupcov či distribútorov kníh knižnica prijíma v termíne od 23. januára do 28. februára 2023. Online nominačný list môžete vyplniť po kliknutí SEM, prípadne ho doručte emailom na lajdova@krajskakniznicazilina.sk či poštou alebo osobne na adresu Krajská knižnica v Žiline Ul. A. Bernoláka 47, 011 77 Žilina.

Autori nominovanej publikácie, zostavovatelia, redaktori, vydavatelia, kníhkupci a distribútori kníh jeden výtlačok nominovanej publikácie spolu s nominačným listom doručia osobne alebo poštou na adresu knižnice. Nominované knihy budú postupne predstavované mediálnymi partnermi, na internetovej stránke knižnice a Žilinského samosprávneho kraja a v čase od 28. februára do 15. apríla 2023 budú vystavené v knižnici,“ spresnil organizátor súťaže.

Podmienkou vstupu do súťaže je pridelené ISBN. Všetky knihy budú rozdelené do dvoch súťažných kategórií, a to beletria a odborná literatúra, pričom o úspechu knižných diel rozhodne čitateľská verejnosť. Kniha s najväčším počtom hlasov získa titul Kniha Horného Považia 2022.

BELETRIA:

Katarína Mikolášová
Komora babky Želky


Dorka už na budúci rok pôjde do školy v meste, teraz však býva u starých rodičov na dedine. V komore Dorkinej babky Želky sa však dejú veľmi zvláštne veci. Zaváraniny rozprávajú, fazuľky chodia do školy, lieskové orechy tancujú... A ešte zvláštnejšie je, že ani babka, ani dedko, naozaj nikto z dospelých o tom nič nevie, nikto nič nevidí. Iba malá Dorka.

Toňa Revajová
Túlavý braček


Najnovšia knižka Tone Revajovej prináša príbeh, ktorý sa ľahko môže stať v hociktorej rodine. Mama sa stará o domácnosť, tato o dom a o záhradu. Dvojičky sú samostatné a fungujú ako na baterky. Ale ešte je tam päťročný Andrej.  A často, keď si naňho ostatní spomenú, zistia, že zasa zaliezol kamsi do myšej diery. Že prečo? Lebo podľa Andreja na tom, že sa schováte, je najkrajšie to, keď Vás nájdu.

Miroslava Mravcová
To najlepšie na svete



Knižka je o malom dvojročnom chlapcovi s menom Matej. Veľmi rád vymýšľa rôzne huncútstva, dobrodružstvá a spolu so svojou maminou ich naplno prežíva. Kniha obsahuje 5 príbehov v ktorých Matej dokáže obyčajné veci a udalosti, vďaka svojej fantázii, premeniť na tie najlepšie veci na svete. Knižku napísala mamina a bábkoherečka Bábkového divadla v Žiline, Mirka Mravcová počas materskej dovolenky. Inšpiráciou jej bol vlastný syn Matej.

Evita Twardzik, Ivana Popluhárová, Tatiana Brezinská, Marika Budayová, Monika Macháčková, Petra Hederová
Poviedky o ženách


V edícii Evitovky šesť úspešných autoriek rozpráva krátke príbehy o tom, ako stretnúť lásku, keď ju už vôbec nečakáme. Ako zúfalo nehľadať vzťah, keď je naporúdzi dobré priateľstvo. Ako zmeniť život aj priority a byť šťastná a spokojná, aj keď sme po žiadnej zmene vonkoncom netúžili. Ako našu túžbu po láske dokáže naplniť starostlivosť o druhých. Aj ako príliš netlačiť na pílu a počkať si, kým si vás dobré veci nájdu aj samé.

ODBORNÁ LITERATÚRA:

Zostavovatelia: Ivana Poláková, Rastislav Udžan
Kniha – jej premeny a perspektívy


Zborník príspevkov z 21. ročníka odborného seminára pre knihovníkov a informačných špecialistov, ktorý sa konal 24. a 25. mája 2022 v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Z obsahu vyberáme dva príspevky. Peter Cabadaj: Ján Vrtílek a jeho dcéra Lida Mlichová v kontexte slovenskej knižnej kultúry a Igor Válek: Pohľad na knižné ilustrácie akademického maliara Stana Lajdu.

Tomáš Galierik
Filmové miesta 2. diel


Kniha Filmové miesta 2. diel je pokračovaním knihy Filmové miesta a je prechádzkou po mestách, dedinách, horách i dolinách, kde sa nakrúcali viaceré slovenské a zahraničné filmy. V tejto knihe nájdete filmové miesta ako: Súľovské vrchy a obec Súľov, filmy Otec (1981) – Na druhom brehu sloboda (1984) - Perinbaba (1985), Žilina, filmy Senzi mama (1964) – Zmluva s diablom (1967) – Dukát z rozprávky (1968) a veľa ďalších.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu