Žilinčania dostávajú pokuty za zlé parkovanie pred priechodmi pre chodcov, na zeleni či v areáli nemocnice


Foto: Žilinčania dostávajú pokuty za zlé parkovanie pred priechodmi pre chodcov, na zeleni či v areáli nemocnice Foto: Vľavo: Facebook/Týpek Ze Žiliny, vpravo: ilustračné

Zákon o cestnej premávke upresňuje spôsoby parkovania a miesta na tento účel určené, ako aj lokácie, kde je naopak státie vozidiel zakázané. V centre a na sídliskách Žiliny je však situácia ohľadom statickej dopravy natoľko kritická, že mnohí vodiči dopravné predpisy týkajúce sa parkovania pravidelne porušujú.

Na najhustejšie obývaných miestach je pre Žilinčanov najmä vo večerných hodinách často nemožné nájsť voľné parkovacie miesto. Svoje osobné automobily preto často odstavujú na chodníkoch, v tesnej blízkosti križovatiek či na verejnej zeleni. Nedostatok parkovacích miest však neznamená, že občania nemôžu byť za nesprávne státie sankcionovaní.

V posledných dňoch viacerí obyvatelia mesta prostredníctvom sociálnych sietí upozorňovali na pokuty, ktoré dostali práve za parkovanie. Mestskí policajti si posvietili na vozidlá, ktoré stáli príliš blízko pri priechodoch pre chodcov, čím ohrozovali peších občanov.


„Ahojte, keďže máme na Vlčincoch situáciu s parkovaním takú ako máme, tak sa chcem spýtať, komu ešte prišla pokuta za parkovanie pred priechodom pre chodcov? Prišla nám fotka, že sme stáli 1,32 metra pred ním za 78 eur. Chcem len upozorniť, aby ste sa aj vy zbytočne vyvarovali pokute, keďže chodia s metrom a merajú vzdialenosť,“ napísala dnes obyvateľka Vlčiniec v príspevku na sociálnej sieti.


Na varovanie reagovalo niekoľko ďalších motoristov, ktorí boli nespokojní, že museli zaplatiť za parkovanie v blízkosti priechodov. Udelené pokuty však boli podľa zákona oprávnené. Vodiči totiž nesmú svoje vozidlá zastaviť a nechať stáť na priechode pre chodcov, ani vo vzdialenosti kratšej ako 5 metrov pred ním.

„Podľa mňa je to správne, že sa toto postihuje. Pretože chodec na priechode má kvôli takto parkujúcemu autu zlý výhľad a môže dôjsť ku kolízii auta s chodcom na priechode,“ vyjadril svoj názor jeden z komentujúcich.

Na neželanú listovú zásielku z mestského úradu upozornil aj ďalší Žilinčan, ktorý nesprávne zaparkoval v areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina. So svojím vozidlom zastal priamo na súvislej žltej čiare, ktorá je vodorovným dopravným značením zakazujúcim zastavenie a státie vozidiel z obidvoch strán tejto čiary.

„Dnes som si všimol, ako mestský policajt fotil auto, ktoré stálo časťou na chodníku pri škole so škôlkou a vzadu bola autosedačka. Myslím, že matka išla po dieťa a okrem toho ako vidím aj nemilý darček,“ podelil sa so svojou skúsenosťou  ďalší z komentujúcich, čím potvrdil, že príslušníci mestskej polície kontrolujú parkovanie vozidiel po celom meste.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu