Vodiči neuváženou jazdou poškodzujú zeleň v Žiline. Podľa mesta je problémom zlé parkovanie áut


Foto: Vodiči neuváženou jazdou poškodzujú zeleň v Žiline. Podľa mesta je problémom zlé parkovanie áut Foto: Na fotokoláži sú vyjazdené koľaje v tráve a dvere bytového domu zašpinené od blata

Zeleň v blízkosti panelákov sa pod pneumatikami neohľaduplného vodiča v sekunde mení na koľaje blata. Žilinčanov z viacerých mestských častí i samotného centra mesta trápi poškodzovanie trávnatých plôch, o ktoré sa neraz dobrovoľne starajú.

Dvadsať rokov autá nemali problém s tým, že chodili okolo áut natesno, ale chodili. Posledné roky chodili po obrubníku, autá sa trochu rozšírili a parkujú tak, ako parkujú, ale myslím si, že toto je už veľmi za čiarou,“ uvádza jeden z našich čitateľov.

Problémom podľa jeho slov pritom nemajú byť len osobné autá vyhýbajúce sa zaparkovaným vozidlám. „Keď vidia ostatní vodiči T+T, že aj ostatní predtým tadiaľ išli, prečo by sme zase nešli aj my. Urobili si autostrádu cez našu zeleň, o ktorú sa staráme. Blato nám strieka až na fasády paneláku na schránky,“ opisuje znepokojený Žilinčan. 

S otázkami ohľadom toho, na koho bude prevedená povinnosť obnovenia porušenej trávnatej plochy, sme sa obrátili na mesto. Podľa hovorkyne Barbory Zigovej je v tomto prípade hlavným problémom obmedzenie obslužnej komunikácie nevhodným parkovaním vozidiel, ktoré neponechávajú dostatočnú šírku pre prejazd vozidiel zabezpečujúcich vývoz odpadu.


Často sa stáva, že v niektorých lokalitách sú prístupové chodníky naozaj veľmi úzke, prípadne sa tam nachádza nejaká prekážka a prejazd vozidiel zabezpečujúcich vývoz odpadu je problematický,“ dopĺňa Zigová, podľa ktorej sú uvedené lokality monitorované a pri opakovanom blokovaní cesty pri vývoze odpadu bude mesto v spolupráci s Mestskou políciou Žilina konať represívne.

Samospráva zároveň pripomína, že o vývoz malých smetných nádob sa od začiatku roka 2023 stará mestská spoločnosť Technické služby mesta Žilina, ktorej zamestnanci boli poučení, aby boli opatrní a aby sa v stiesnených priestoroch pohybovali peši a nie vozidlom.

Z priloženej fotografie sa šírka stopy vozidla javí ako pomerne veľká, preto zrejme nejde o vozidlo Technických služieb mesta Žilina,“ uzavrela Zigová, ktorá však zároveň nevyvrátila, že môže ísť o koľaje vytvorené vozidlami externých firiem, ktoré mestu Žilina poskytujú svoje služby.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu