Známy capko z Rudinky už nespomaľuje premávku v obci, previezli ho do bezpečia útulku v Martine


Foto: Známy capko z Rudinky už nespomaľuje premávku v obci, previezli ho do bezpečia útulku v Martine Foto: Facebook/Slavka Koptáková

Retardér na ceste, Štefan či familiárne Náš capko. Aj takéto mená pridelili capovi, ktorého pozná každý vodič prechádzajúci cez kysuckú obec Rudinka. Motoristi ho totiž často stretávali pri ceste, kde svojim výskytom spomaľoval premávku. Dnes sa však zviera v obci už nenachádza, nový domov mu totiž zabezpečili v Martine.

Podľa slov starostky obce Slavky Koptákovej bol cap divožijúcim zvieraťom na miestnom vrchu Rochovica. „Jeho príchod dole do Rudinky bol ojedinelý, neskôr mu však začali okoloidúci vyhadzovať pečivo a prišiel na to, že dole je ľahšie nájsť potravu. Preto začal schádzať do dediny čoraz častejšie na pečivo aj trávu,“ uviedla starostka Koptáková, podľa ktorej nikto nevie, komu pôvodne patril, no podľa odhadu má približne 8 rokov.

Osoby prechádzajúce cez Rudinku na sociálnych sieťach či v rádiu neraz hlásili agresivitu zvieraťa, podľa starostky však bol capko plachý. „V obci nikoho neohrozoval, keď sme sa k nemu priblížili, utekal pred nami. Ževraj ohrozoval ľudí, ale myslím si, že sa skôr zľakli a spanikárili. Aj ja, keď som ho prvýkrát stretla, nebolo mi všetko jedno,“ vysvetľuje Koptáková. 

Cap naposledy do dediny zišiel v stredu 7. decembra a v blízkosti rodinných domov zostal aj počas ďalšieho dňa. Podľa informácií, ktoré starostke poskytli poľovníci, ho tentokrát z Rochovice vyhnali pravdepodobne vlci. Tí sa v okolitých lesoch mali rozmnožiť, a tak cap za vidinou bezpečného úkrytu zišiel opäť medzi ľudí.


Keď zviera zostalo v dedine aj počas noci, obec sa snažila o jeho odchyt, no ten bol náročný a capko im niekoľkokrát ušiel. Na druhý deň sa však starostke vďaka štátnej veterinárnej stanici v Čadci podarilo vybaviť jeho prevoz do útulku pre nechcené zvieratá v Martine, kde strávi zvyšok svojich dní.

Chlapi z dediny boli nápomocní. Podarilo sa nám ho zahnať na pečivo do ohradenej MŠ, kde ho po upokojení zviazali a čakali sme na odvoz do Martina. Najprv putuje do karantény a na veterinárne vyšetrenia. Verím, že dožije svoj capkovský život v najlepšej opatere,“ doplnila starostka.

Odmenou za vytrvalú niekoľkodňovú prácu sa pre starostku napokon stalo pokojné správanie zvieraťa v aute. Hlavná predstaviteľka obce na záver pripomína motoristom, že aj napriek presunu capka, ktorý bol pohyblivým retardérom v obci, by mali na úzkej ceste vedúcej cez Rudinku dodržiavať rýchlosť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu