Pohľady Hájičanov počas víkendovej noci upútal jeleň, ktorý sa na sídlisku pásol aj so zvyškom stáda


Foto: Pohľady Hájičanov počas víkendovej noci upútal jeleň, ktorý sa na sídlisku pásol aj so zvyškom stáda Foto: Vaclav Raska

Pod oknami Petzvalovej ulice v najmladšej žilinskej mestskej časti Hájik sa počas víkendovej noci z 5. na 6. novembra prechádzalo stádo divej zveri, ktorej dominantou bol jeleň s mohutným parožím. Fotografie nočných návštevníkov mesta zverejnil obyvateľ Hájika v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

Podľa jeho slov išlo pravdepodobne o dvanástoráka, ktorého zachytil na snímke krátko po polnoci. „Jelenia zver pravidelne chodí pod oknami na Petzvalovej ulici na Hájiku. Dokonca teraz na jeseň, keď je jelenia zver v ruji, počujeme hlasné ručanie jeleňa, ktorý k sebe volá samice,“ uviedol autor fotografií.

Ich prítomnosť v blízkosti ľudských obydlí považuje za nebezpečnú len v noci, keď môže ľahko dôjsť k nečakanému a nebezpečnému stretu zvierat s autom na tmavej ceste. Inak je však podľa Hájičana zver plachá, a to aj napriek tomu, že sa na sídlisku objavuje čoraz častejšie.


Výnimkou nie sú ani časté návštevy sídliska diviakmi, ktoré však pri strete vyvolávajú väčší rešpekt. Problémy spôsobujú najmä počas letných mesiacov, keď ich do mesta láka potrava v kontajneroch, do ktorých sa snažia neustále dostať. Mesto v minulosti bojovalo proti tomuto problému betónovými zábranami a do konca aktuálneho roka na Hájiku zároveň pribudnú polopodzemné kontajnery, ktoré výrazne znižujú prístupnosť pre zvieratá. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu