Podvodníci presvedčili 77-ročnú ženu, aby im odovzdala tašku s cennosťami za viac než 9-tisíc eur


Foto: Podvodníci presvedčili 77-ročnú ženu, aby im odovzdala tašku s cennosťami za viac než 9-tisíc eur Foto: KR PZ Žilina

Medzi najčastejšie obete podvodníkov a zlodejov patria dôverčiví starší ľudia, ktorí sa jednoducho nechajú oklamať a okradnúť o cenné predmety či celoživotné úspory. O ďalšom takomto prípade informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline.

V utorok 29. novembra neznáme osoby zneužili dôveru 77-ročnej ženy a získali od nej peniaze a cennosti za tisíce eur. Seniorke v dopoludňajších hodinách zazvonil telefón pevnej linky. Keď zodvihla slúchadlo, oslovila ju žena, ktorá sa vydávala za zamestnankyňu banky. Dôchodkyňu varovala, že sa z jej účtu niekto pokúša neoprávnene vybrať finančnú hotovosť a žiadala ju, aby sa dostavila do banky osobne.

„Následne sa v telefóne ozval mužský hlas, ktorý sa predstavil ako policajt a seniorke oznámil, že je v ohrození a chcú ju okradnúť. Počas rozhovoru zisťoval finančné pomery a žiadal vložiť všetky peniaze a cennosti do tašky, ku ktorým priloží aj finančnú hotovosť, ktorú vyberie z banky,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriela Kremeňová.


Neznámy muž okrem toho staršiu pani požiadal o číslo jej mobilného telefónu. Potom, ako nachystala tašku s drahými predmetmi a hotovosťou, podvodník ju opäť kontaktoval a navigoval ju na miesto stretnutia s osobou, ktorej svoj majetok dočasne odovzdá.


„Ubezpečil ju, že keď policajná akcia skončí, cennosti i peniaze sa jej vrátia. Seniorka peniaze a cennosti podľa pokynov odovzdala neznámej osobe, ktorá sa predstavila ako policajt,“ opísala situáciu krajská policajná hovorkyňa.

V taške, ktorú podvodníci od dôchodkyne získali, bol majetok v hodnote prinajmenšom 9 274 eur. Prípadom sa zaoberá vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Dolnom Kubíne, ktorý začal trestné stíhanie za podvod. Keďže sa podobné prípady neustále opakujú, polícia vyzýva občanov k opatrnosti a prosí, aby upozornili aj svojich blízkych seniorov.

Príslušníci Policajného zboru nikdy telefonicky nezisťujú majetkové pomery občanov ani nežiadajú o odovzdanie akýchkoľvek cenností či finančnej hotovosti do úschovy. Pri osobnom stretnutí sa policajti navyše musia preukázať svojou príslušnosťou k Policajnému zboru.

„Radíme občanom, aby neposkytovali informácie prostredníctvom telefonických rozhovorov neznámym osobám o svojich majetkových pomeroch a nezdôverovali sa im. Ak máte podozrenie o hodnovernosti telefonického kontaktovania, oznámte to prostredníctvom linky 158,“ doplnila Gabriela Kremeňová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu