Nie každá správa od banky je bezpečná! Podvodníkom sa podarilo preniknúť do oficiálnej komunikácie s bankou


Foto: Nie každá správa od banky je bezpečná! Podvodníkom sa podarilo preniknúť do oficiálnej komunikácie s bankou Foto: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR

Podvodníci prichádzajú v poslednej dobe s čoraz rafinovanejšími plánmi, ako si získať dôveru svojich obetí. Častou formou podvodu je posielanie emailov či textových správ v mene rôznych oficiálnych inštitúcií. Text takýchto správ väčšinou obsahuje rôzne odkazy, prípadne požiadavky na zaplatenie určitej sumy alebo uvedenie údajov z platobnej karty.

„Pred pár dňami sme upozornili na to, že podvodníci sa hrajú na rôzne inštitúcie - cez banky až po poštu a v ich mene vám posielajú správy o tom, že vám zrušili účet, že váš majetok bol presunutý na účet ,Andreja,’ ako aj o tom, že máte zaplatiť pošte colné za tovar, ktorý ste si nikdy neobjednali,“ uviedla v príspevku stránka Policajného zboru Slovenskej republiky zameraná na vyvracanie nepravdivých informácií a odhaľovanie podvodov.

Podľa informácií od polície už občania nemôžu veriť ani oficiálnej komunikácii so svojou bankou. Podvodníkom sa totiž podarilo preniknúť do sms vlákna medzi Tatrabankou a jej klientom. Falošná informácia o deaktivácii bankového účtu sa pritom zákazníkovi zobrazila priamo medzi ostatnými textovými správami od banky.



Podvodná správa klienta informovala o tom, že jeho účet aktuálne nefunguje a všetky prichádzajúce platby budú vrátené odosielateľovi. Pokiaľ chcel svoj bankový účet opätovne aktivovať, musel kliknúť na priložený odkaz. Tatrabanka pritom vyhlásila, že takéto správy zákazníkom nezasiela.

„Nič to nemení na skutočnosti, že je to podvod. Potvrdili to aj zamestnanci banky. Nikdy, nikdy, nikdy nesmiete kliknúť na akýkoľvek link, kam by ste mali zadávať vaše prihlasovacie údaje alebo číslo vašej karty. WWW adresa je výstražným trojuholníkom podvodu,“ varuje polícia.

Policajný zbor Slovenskej republiky žiada o zdieľanie informácie o novom type podvodu medzi širokou verejnosťou. V prípade, ak dostanete podobnú sms správu alebo email, skontrolujte číslo alebo adresu z ktorej prišla, formálnosť textu a predovšetkým si danú informáciu overte priamo u svojej banky či inej inštitúcie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu