Staršia žena poslala takmer 18-tisíc eur falošnému inžinierovi z Jemenu, časť peňazí si požičala


Foto: Staršia žena poslala takmer 18-tisíc eur falošnému inžinierovi z Jemenu, časť peňazí si požičala Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Jedným z najčastejších cieľov podvodníkov a zlodejov sú starší, dobrosrdeční a dôverčiví ľudia, ktorých dokážu sľubmi a klamstvami niekedy pripraviť aj o celý majetok. Tentokrát o značnú sumu prišla 67-ročná žena zo Žilinského kraja, ktorá uverila falošnému inžinierovi z Jemenu.

Obľúbeným prostriedkom, ktorý podvodníci využívajú na komunikáciu so svojimi obeťami, sú sociálne siete. Rôzne falošné profily pravidelne oslovujú neznámych ľudí s ponukami rýchleho zárobku či prosbami o pomoc. Muži a ženy s cudzími fotografiami a falošnými menami sa zväčša vydávajú za vojakov, vdovy a vdovcov, prípadne smrteľne chorých pacientov, ktorí chcú dobrému človeku odkázať celý svoj majetok.

Staršia obyvateľka Žilinského kraja bola v predošlom mesiaci kontaktovaná neznámou osobou, ktorá sa predstavila ako inžinier z Jemenu. Podvodník ženu presvedčil, že sa plánuje presťahovať na Slovensko, kde začne podnikať. Ešte predtým však potreboval leteckou poštou prepraviť svoju batožinu, v ktorej sa mala nachádzať aj vyššia finančná hotovosť.


„Ženu potom v súvislosti s prepravou batožiny táto osoba opakovane kontaktovala s požiadavkou úhrady poplatkov za batožinu, ktoré žena opakovane uhradila na viaceré účty, spolu v sume 17 755 eur,“ uviedlo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline v príspevku na sociálnej sieti.

Napriek tomu, že dôverčivá žena poslala údajnému inžinierovi z Jemenu už tisícky eur, ten ju stále žiadal o ďalšie peniaze. Veľká časť z tejto sumy bola dokonca požičaná od tretej strany. Potom, ako si pani uvedomila, že bola s najväčšou pravdepodobnosťou podvedená, kontaktovala políciu. Tá sa vecou začala zaoberať a vyšetrovateľ spustil trestné stíhanie za podvod.

„Ak vás neznáma osoba osobne, alebo telefonicky kontaktuje a snaží sa pod rôznymi zámienkami získať od Vás peniaze, bezodkladne kontaktujete políciu telefonicky na čísle 158 alebo osobne na policajnom oddelení! Rodinní príslušníci, poučte svojich starých rodičov, rodičov, a známych o uvedenom podvodnom konaní. Môžete tak napomôcť tomu, aby sa nestali obeťami podvodu a neprišli tak o svoje úspory, alebo sa nezadĺžili,“ varuje polícia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu