Horskí záchranári realizovali počas letnej sezóny 480 zásahov, tragicky skončilo 25 z nich


Foto: Horskí záchranári realizovali počas letnej sezóny 480 zásahov, tragicky skončilo 25 z nich Foto: www.hzs.sk

Horská záchranná služba v období od 15. júna do 31. októbra 2022 pomáhala v 480 prípadoch. V porovnaní s minulým rokom za rovnaké obdobie sa počet zásahov zvýšil o 2,78 percenta.

„Najviac výjazdov bolo po nehodách zapríčinených pádom na zem, potom pri náhlom zhoršení zdravotného stavu, uviaznutí a zablúdení. Najsilnejšie mesiace čo sa zásahov týka boli júl a august,“ uviedla HZS v zhodnotení letnej turistickej sezóny na svojej webovej stránke. 

Operačné stredisko tiesňového volania prijalo za toto obdobie celkovo 548 tiesňových volaní, nie vždy však bol potrebný výjazd záchranárov. Volajúcim vedeli operátori HZS hlavne pri zablúdení pomôcť aj telefonickou navigáciou za pomoci lokalizačného linku či Aplikácie HZS. Takýmto spôsobom dokázala HZS pomôcť osobám v núdzi 68-krát.

Záchranári HZS počas leta pomáhali najčastejšie Slovákom, a to v 235 prípadoch. O pomoc žiadalo taktiež 63 poľských turistov a 62 turistov z Čiech. Ostatní boli návštevníci horských oblastí z ďalších dvanástich krajín. Počas letnej turistickej sezóny zasahovali horskí záchranári aj pri 25-tich smrteľných nehodách. Ich počet v porovnaní s minulým rokom za rovnaké obdobie nárastol o vyše 55 percent.


Bezpečný pohyb na horách je ovplyvňovaný množstvom prírodných faktorov, ale aj ľudských. Pri aktivitách v horskom teréne pomôže v prvom rade už samotná prevencia. Turisti by preto nemali podceňovať počasie, svoje schopnosti i potrebnú výstroj. Dôkladným plánovaním túry totiž dokážeme značne znížiť riziko nehody.

  Horská záchranná služba taktiež upozorňuje na dôležitosť poistenia do hôr. „Približne 17 až 20 percent turistov počas letných mesiacov nemalo uzatvorené poistenie na zásah HZS, preto aby sa aj z malého úrazu nestal veľký finančný problém, odporúčame uzatvoriť poistenie, ktoré finančne pokryje náklady spojené so záchrannou a pátracou činnosťou,“ uzavrela zhodnotenie HZS.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu