Cyklisti pod Strečnom pravidelne spomaľujú premávku, riešením by mohlo byť dobudovanie Vážskej cyklotrasy


Foto: Cyklisti pod Strečnom pravidelne spomaľujú premávku, riešením by mohlo byť dobudovanie Vážskej cyklotrasy Foto: Facebook/Dopravný servis - okres Žilina

Na frekventovanej ceste I/18 vedúcej popod hrad Strečno sa pravidelne tvoria rozsiahle kolóny. Najčastejšou príčinou býva zvýšená premávka či dopravná nehoda, v niektorých prípadoch ich však spôsobujú aj cyklisti.

Hoci na predmetnej ceste neplatí zákaz vjazdu pre cyklistov, mnohí motoristi argumentujú tým, že na uvedenom úseku cesty nie je krajnica. Cyklisti sú tak nútení jazdiť v pravom pruhu vozovky, čo vedie k spomaľovaniu motorových účastníkov premávky.

„Ten cyklista neohrozuje len sám seba, ale aj ľudí okolo. Blokuje premávku a cesty pre záchranné zložky, pretože ho nie je kde obehnúť. Malo by to byť zakázané aspoň v určitom čase na určitých úsekoch,“ píše jeden z členov facebookovej skupiny, ktorá reflektuje dopravnú situáciu v Žiline.

Polícia rovnako upozorňuje cyklistov, že tento úsek nie je v súčasnosti pre nich vhodný. Vylúčenie cyklistov by však taktiež nebolo možné, pretože zatiaľ neexistuje žiadna adekvátna náhradná trasa. Riešením situácie by mohlo byť dobudovanie Vážskej cyklotrasy, ktorú župa rieši už roky. 


Žilinský samosprávny kraj začal v máji tohto roka práce na úseku Vážskej cyklotrasy v dĺžke 2,2 kilometra, ktorý spojí Budatínsky hrad s hradom Strečno. Jeho dostavba by mohla výrazne pomôcť rizikovej situácii v súvislosti s cyklistami na frekventovanej ceste popod hrad Strečno. 

Predpokladaný termín ukončenia stavebných prác je október 2022. Župa za ne zhotoviteľovi zaplatí takmer 270-tisíc eur. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu