Žilinská spoločnosť dodržiava tradície, na najvyšší bod svojej novostavby umiestnila zelený stromček


Foto: Žilinská spoločnosť dodržiava tradície, na najvyšší bod svojej novostavby umiestnila zelený stromček
Galéria: 5 fotiek

So stavbou domu sa v ľudovej kultúre spája množstvo zvykov, ktoré sa však môžu v rôznych častiach Slovenska líšiť. Väčšina tradícií súvisí s ochranou budovy pred nešťastím, niektoré majú obyvateľom zabezpečiť blahobyt a ďalšie zas označujú ukončenie jednotlivých etáp výstavby.

Napriek tomu, že niektoré zvyky a tradície postupne upadajú do zabudnutia, mnohé rodiny stále ukladajú svätené predmety či mince do základov svojich domov a kotúľajú bochníky chleba od dverí do stredu izieb. V minulosti ľudia dokonca nechávali v novostavbách prvú noc prespať zviera alebo človeka bez domova, ktorý mal so sebou odniesť budúce nešťastie.

Jeden z ľudových zvykov sa rozhodla dodržať aj spoločnosť Reinoo pri stavbe osemposchodovej administratívnej budovy na ulici Obchodná. Po vybudovaní novostavby do jej konečnej výšky bol v najvyššom bode umiestnený malý zelený stromček. Tento krok prekvapil a zmiatol mnohých Žilinčanov, ktorí o podobnej tradícii ešte nepočuli.

Vrch mladého stromu, zväzok konárov či zelený veniec pripevnený na najvyššom bode stavby pred jej zastrešením sa nazýva glajcha, máj, májka alebo viecha. Väčšina obyvateľov Žiliny pozná práve pojem glajcha, ktorý označuje aj samotný vrchol strechy.


„V každej poriadnej dedine sa to volá inak. Na najvyšší bod krovu sa dáva zelený stromček, na ktorý sa zavesí plná fľaša. Stromček ani fľaša sa nesmú zvesiť, kým nie je strecha hotová. Keď stromček zvädol, stavba už musela byť zastrešená. Potom sa smela zvesiť fľaša a stavbári ju za odmenu vypili. Bol to dobrý ukazovateľ rýchlosti ich práce,“ vysvetlil Žilinčan Ján, ktorý už niekoľko takýchto stromčekov na stavby pripevňoval.

Detaily tejto tradície sa môžu líšiť pre každého stavebníka, jej základom je ale upevnenie živej zelene na najvyšší bod stavby po dokončení obvodových múrov, hrubej stavby či krovu. Niektorí vynechávajú vešanie fľaše s alkoholom, iní ju nahrádzajú peniazmi alebo rôznymi pochúťkami pre robotníkov. Spoločnosť Reinoo sa zas rozhodla pre umiestnenie mladého stromčeka v kvetináči namiesto rezania živého stromu.


Poznámka: Milan Dubec vlastní podiel v spoločnosti TnC IV, s. r. o., ktorá prevádzkuje spravodajský web Žilinak.sk





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu