VIDEO: Na Orave spadlo veľké množstvo zrážok a naďalej prší, hladina rieky Oravica rýchlo stúpa


Foto: VIDEO: Na Orave spadlo veľké množstvo zrážok a naďalej prší, hladina rieky Oravica rýchlo stúpa

Oravu zasiahlo dnes 21. augusta nepriaznivé počasie, počas ktorého spadlo viac ako 100 milimetrov zrážok na meter štvorcový. V prepočte teda ide o viac ako 100 litrov dažďovej vody na jeden meter.

V regióne hrozia povodne a vyliatie vodných tokov z korýt. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Najvážnejšia situácia je v okrese Tvrdošín, kde platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Najnižší prvý stupeň bol vydaný pre okresy Námestovo a Liptovský Mikuláš.

„Vzhľadom spadnuté na očakávané prívalové zrážky pri búrkach zaznamenávame výrazný vzostup vodných hladín, na Oravici v Trstenej prekročenie 3. SPA so stúpajúcou tendenciou. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný,“ uvádzajú meteorológovia.



Na sociálnej sieti boli dnes podvečer zverejnené dve videá, ktoré zachytávajú rýchlo stúpajúcu hladinu rieky Oravica aj stav niektorých ciest. Daždivé počasie na Orave neustáva a vo viacerých oblastiach prší hustý dážď. Doteraz tam evidujú zaplavené cesty aj vylievanie potokov.

Vo všetkých okresoch Žilinského kraja je podľa SHMÚ malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 - 30 mm za 30 minút, s nárazmi vetra 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h) a s krúpami. Meteorologická výstraha prvého stupňa platí do 20:00 hod.

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako napríklad stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov či podjazdov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu