Centrum Žiliny očami návštevníka: Mesto pôsobí ošumelo, chátra, priam sa rozpadá pred očami


Foto: Centrum Žiliny očami návštevníka: Mesto pôsobí ošumelo, chátra, priam sa rozpadá pred očami
Galéria: 21 fotiek
Foto: Facebook/Jaro Polakovič

V posledný deň mesiaca júl žilo v Žiline podľa štatistiky mestského úradu 81 309 obyvateľov. Mesto sa okrem toho každoročne stáva dočasným domovom pre tisícky študentov, ľudí dochádzajúcich za prácou a turistov, ktorých lákajú krásy okolia. Žilinu pravidelne navštevujú aj osoby, ktoré majú v meste rodinu.

Zatiaľ čo Žilinčania sú na vzhľad centra mesta zvyknutí, pre turistu alebo návštevníka môže byť zaujímavý každý detail. Celkový dojem z historických budov a zelených parkov však dokážu pokaziť poškodené lavičky, chýbajúce a rozbité dlažobné kocky, diery v chodníkoch či nezakryté žľaby na odtok vody.

Nevzhľadný stav niektorých častí centra prekvapil aj Jara z Bratislavy, ktorý prišiel do Žiliny spolu s manželkou navštíviť jej rodičov. Keďže majú vo zvyku vyhľadávať historické centrá miest, rozhodli sa poriadne si obzrieť aj to naše. Počas svojej prechádzky však vytvorili niekoľko fotografií poškodených ulíc a budov, ktoré následne zdieľali v príspevku na sociálnej sieti.


„Ako ma privítalo historické centrum mesta Žilina? Mesto pôsobí ošumelo, chátra, priam sa rozpadá pred očami. Musíte si dávať pozor pod nohy, aby vám noha neuviazla v žľabe. Chcete si sadnúť na lavičku? Na niektoré si nesadnete, sú oblepené bezpečnostnou páskou. Štandardom sú opadané obklady či diery na chodníkoch,“ popísal svoje pocity z návštevy mesta Bratislavčan.

Jeho príspevok vyvolal rozporuplné reakcie obyvateľov Žiliny. Zatiaľ čo mnohí jeho názor na nepríjemný vzhľad mesta zdieľali, iní zas upozorňovali na to, že chyby dokáže nájsť každý. Niektorí komentujúci za stav centra vinia vedenie mesta, ďalší zas neprispôsobivých či nezodpovedných obyvateľov a vandalov.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu