V prípade Ukrajinky, ktorá absolvovala operáciu v Žiline, objasnilo vedenie nemocnice detaily čakacej doby


Foto: V prípade Ukrajinky, ktorá absolvovala operáciu v Žiline, objasnilo vedenie nemocnice detaily čakacej doby

Krátko po tom, ako sme na našom portáli uverejnili článok, ktorý hovoril o Ukrajinke a jej operácii v žilinskej nemocnici, sa v komentároch rozmohla diskusia na tému zákrokov a čakacej doby. Veľa otázok bolo aj ohľadom čakacej doby a toho, či nebola Ukrajinka nejakým spôsobom uprednostnená.

Vzhľadom na veľký záujem sme preto oslovili nemocnicu v Žiline so žiadosťou o informácie týkajúcich sa tohto prípadu. „Pacientka absolvovala 29. 3. 2022 prvé vyšetrenie s indikáciou na operáciu, na výkon čakala v štandardnom poradovníku štyri a pol mesiaca (operácia prebehla 10. 8. 2022), nebola nijakým spôsobom uprednostnená – naopak čakala ešte o niečo dlhšie, ako je štandardne bežné, keďže čakacia doba bola v tomto prípade mierne predĺžená z dôvodu procesovania súhlasu s úhradou poisťovňou,“ vysvetľuje hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Čakacia doba na tento typ operácie je v priemere 3 až 4 mesiace

„Čakacie doby na CT vyšetrenia sú individuálne a nie je možné uviesť priemernú čakaciu dobu komplexne, vždy záleží od konkrétneho typu vyšetrenia a jeho akútnosti. Ak by sme mali k dispozícii konkrétny príklad, vieme uviesť presnejšiu dobu,“ dodáva Záteková.


Objednávanie podľa jej slov prebieha podľa popisu indikujúceho (odosielajúceho) lekára, ktorý na žiadanke uvedie, o aký typ vyšetrenia ide, či je akútne alebo je napríklad potrebné až pred plánovanou kontrolou, aby boli aktuálne výsledky a pod. Pri akútnych vyšetreniach je pacient vybavený okamžite, pri novozachytených ochoreniach do dvoch týždňov, pri neakútnych vyšetreniach môžu byť niektoré plánované v rozmedzí 2 – 3 mesiacov.

„Ak pacient čaká na termín dlhšie, ide o neakútne vyšetrenie alebo vyšetrenie, ktoré odosielajúci lekár indikoval na neskorší termín z iných dôvodov. V našej nemocnici naplno fungujú dva CT prístroje a odborný tím rádiologických technikov, sestier a lekárov, ktorí vyšetrenia nielen realizujú, ale následne musia výsledky aj popísať,“ uvádza Záteková.

V jednom komentári pod článkom na sociálnej sieti bolo uvedené, že čakacia doba môže byť aj jeden rok. „Čakaciu dobu 1 rok u nás neevidujeme, pokiaľ vyslovene nejde napríklad o vyšetrenie, kde pacientovi špecialista naplánuje kontrolu o rok a aktuálne CT výsledky potrebuje až pred danou kontrolou, čiže mu je pridelený termín tak, aby boli výsledky pred termínom plánovaného vyšetrenia,“ dodáva na záver Záteková s tým, že na operáciu poskytla financie Všeobecná zdravotná poisťovňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu