Brožúra na podporu dojčenia, ktorú zhotovila nemocnica v Žiline, pomôže pri orientácii v záplave informácií


Foto: Brožúra na podporu dojčenia, ktorú zhotovila nemocnica v Žiline, pomôže pri orientácii v záplave informácií Foto: FNsP v Žiline

Pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia, ktorý vyhlásila v roku 1992 Svetová aliancia na podporu dojčenia, vytvorila Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina iniciatívu na podporu a propagáciu benefitov materského mlieka pre novorodenca a ženu.

Dlhodobým cieľom novorodeneckého oddelenia v žilinskej nemocnici je neustále zlepšovanie postupov na podporu úspešného dojčenia. Podľa slov primárky oddelenia neonatológie FNsP Žilina Kataríny Jackuliakovej sa puto medzi matkou a dieťaťom vytvára od prvého priloženia k prsníku. Prvým krokom je preto bonding, teda priloženie novorodenca na telo rodičky v prípade, že to ich zdravotný stav dovoľuje.

V tomto bode sa však budovanie pevného citového spojenia v nemocnici nekončí. „Hneď od pôrodu je prítomná novorodenecká sestra, na oddelení pôsobia taktiež individuálne laktačné sestry a zdravé deti u nás ostávajú s matkami na izbách vo forme „rooming-in“ po celú dobu hospitalizácie,“ zdôraznila primárka Jackuliaková.

Nie je tajomstvom, že materské mlieko je najideálnejšou voľbou výživy pre novorodenca. Dojčenie však zároveň prináša benefity aj pre matku. Podľa primárky u žien, ktoré dojčia, je dokázateľne menšie riziko vzniku rakoviny prsníkov alebo vaječníkov.


Informovanosť matiek o výhodách dojčenia sa snaží nemocnica posilniť aj prostredníctvom nových brožúr, keďže v spleti informácií dostupných predovšetkým na internete môžu byť viaceré matky zmätené. „Rozhodli sme sa preto vytvoriť špeciálny dokument, v ktorom ženám stručne a na jednom mieste poskytujeme súhrn argumentov na podporu dojčenia,“ vysvetlila vedúca sestra novorodeneckého oddelenia žilinskej nemocnice Amália Krkošková.

Brožúra, ktorú nájdu ženy priamo na izbách oddeleniach gynekológie a pôrodníctva a novorodeneckého oddelenia, sa zároveň venuje aj neraz problémovému a náročnému začiatku tvorby mlieka. „Rýchle spustenie laktácie nie je samozrejmosťou, je dôležitá trpezlivosť a podpora,” uviedla vedúca sestra Krkošková.

V prsníkoch sa prvé dni po pôrode tvorí najprv tzv. kolostrum alebo mledzivo, ktoré je výživnejšie ako neskoršie mlieko. K tvorbe zrelého mlieka dochádza až okolo tretieho až piateho dňa. „U niektorých žien to však môže byť neskôr, preto sa netreba vzdávať, dojčenie neustále podporovať a dieťatko často prikladať,“ dodala Krkošková.

Brožúru s názvom Dojčenie a jeho výhody pre dieťa i matku si záujemcovia môžu prezrieť aj online na oficiálnom webe Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu