Žilinská pôrodnica ponúka mamičkám novinku: Postará sa o nich individuálna fyzioterapeutka


Foto: Žilinská pôrodnica ponúka mamičkám novinku: Postará sa o nich individuálna fyzioterapeutka Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Žilinská nemocnica sa snaží posúvať úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti neustále vpred na všetkých svojich oddeleniach. Výnimkou nie je ani pôrodnica, v ktorej začala novým mamičkám asistovať skúsená individuálna fyzioterapeutka. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline sa tak stala jedinou v celom kraji, ktorá takúto službu poskytuje.

Fyzioterapeutka Jana Šepešová, ktorá predtým pracovala na oddelení fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie, sa od začiatku leta stará o rodičky v žilinskej nemocnici počas tehotenstva aj po pôrode. Okrem toho sa venuje aj pacientkam, ktoré podstúpili rôzne gynekologické operačné zákroky.

„Snažíme sa skvalitniť úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti našim pacientkam, postarať sa o ne dôkladne a komplexne po všetkých stránkach. Nastavením individuálnej rehabilitácie už počas hospitalizácie dokážeme výrazne prispieť k zlepšeniu kvality ich života,“ vysvetlil primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva Martin Sudek.


Vďaka včasným rehabilitáciám počas tehotenstva, prípadne po pôrode, dokážu ženy podľa Martina Sudeka predísť rôznym zdravotným problémom, akými sú napríklad bolesti kĺbov, chrbtice či vznik diastázy. Gynekologická fyzioterapeutka mamičky taktiež učí, ako správne dýchať, uvoľniť svalové napätie či aktivovať utlmené svaly po pôrode.

„Mamičky si počas tehotenstva často nastavia chybný stereotyp dýchania. Po pôrode v mnohých prípadoch dýchajú len do hornej hrudnej časti a samotné bruško kompletne odseparujú od zvyšku tela. Preto ich učím ako správne dýchať, denne prechádzame rôzne druhy dychových cvikov,“ priblížila Jana Šepešová.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Eduard Dorčík pokladá presunutie Jany Šepešovej na oddelenie gynekológie a pôrodníctva za správny krok, ktorý pomôže pacientom s rekonvalescenciou. Na oddelení pritom podľa Dorčíka pripravujú niekoľko ďalších noviniek, ktoré sa budú týkať predpôrodnej prípravy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu