Žilinský samosprávny kraj schválil navýšenie rozpočtu výdavkov o viac ako 4 milióny eur


Foto: Žilinský samosprávny kraj schválil navýšenie rozpočtu výdavkov o viac ako 4 milióny eur

Poslanci schválili na poslednom rokovaní zastupiteľstva navýšenie rozpočtu výdavkov o 4 016 048 eur. Väčšia časť týchto financií je účelovo viazaná ako transfer z Ministerstva školstva a Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny na navýšenie nákladov na energie.

Z toho 455 000 EUR ŽSK vyčlenil na nákup prístrojov a zariadení do nemocníc. Je v tom zahrnutá aj akontácia na zaobstaranie magnetickej rezonancie do Liptovskej nemocnice.

Poslanci schválili návrh na menovanie J. Lazúra za generálneho riaditeľa Správy ciest ŽSK na základe výsledku výberového konania. Schválený bol tiež návrh na nakladanie s majetkom ŽSK, ktorý reagoval na požiadavky našich organizácií napr. pri sceľovaní areálu Strednej školy obchodu a služieb, kde po odsúhlasení „osobitného zreteľa“ dôjde k zámene budov medzi školou a súkromnou firmou na základe znaleckých posudkov s finančným vyrovnaním v prospech ŽSK.

Poslanci podporili hlasovaním aj členstvo ŽSK v odborných organizáciách: Národná vodíková asociácia, Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE, Asociácia pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru, Building Information Modeling asociácia Slovensko.

Ako objasnila županka Erika Jurinová: „Uvedomujeme si nevyhnutnosť držať krok s trendami v oblasti zvyšovania energetickej efektívnosti, obnoviteľných zdrojov energie, udržateľného a obehového hospodárstva. Nové technológie a postupy priamo ovplyvňujú prípravu a realizáciu investičných akcií, grantového financovania a verejného obstarávania v oblastiach dopravy a vozového parku, komplexnej obnovy budov s využitím zdrojov obnoviteľnej energie, zariadení diaľkového merania a energetického manažmentu a odpadového hospodárstva.“

Poslanci odsúhlasili aj štyri projekty s návrhom na spolufinancovania žiadostí o NFP v rámci programu INTERREG V-A Slovenská republika – Česka republika 2014 – 2020. 


Remeslá a priemysel v múzeu, Považské múzeum v Žiline: 500 000 eur.

Virtuálny vesmír, Krajská hvezdáreň v Žiline: 34 705,68 eur.

Orava a Morava spoločne ku kvalite v sociálnych službách, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci: 21 628,50 eur.

Vzdelávacie aktivity v oblasti nových trendov v príprave a dokončovaní pokrmov a nápojov pred zrakom hostí, Stredná odborná škola obchodu a služieb Martin: 23 529,42 eur.

Zastupiteľstvo ŽSK tiež schválilo pridelenie dotácií žiadateľom v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia ŽSK a Výzvy ŽSK na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z dotačného programu Regionálne dotácie z vlastných príjmov Žilinského samosprávneho kraja na rok 2022. „Podmienky pre poskytnutie dotácie splnilo 310 projektových žiadostí, o pridelení dotácií rozhodli regionálne komisie za jednotlivé regióny na svojich zasadnutiach. Finančná alokácia pre dotačný program Regionálne dotácie z vlastných príjmov ŽSK na rok 2022 bola vo výške 325 000 €. Z 310 žiadostí, ktoré prešli formálnym hodnotením, bude finančne podporených 193 žiadostí,“ objasnila Jurinová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu