Environmentálna výchova v Žilinskom kraji je vraj nedostatočná. Prednášať vieme, chýba nám prax


Foto: Environmentálna výchova v Žilinskom kraji je vraj nedostatočná. Prednášať vieme, chýba nám prax Foto: Facebook/Hraj ZA kraj

Pre zmierňovanie vplyvu environmentálnej zmeny na ľudí a prírodu sú kľúčové najmä vedomosti. Žilinský samosprávny kraj sa preto zúčastnil stretnutia, kde jednotlivé krajské samosprávy prezentovali, ako vyzerá envirovýchova v ich kraji a aké zmeny by chceli v tejto oblasti vzdelávania dosiahnuť.

Ako podklady k prezentáciám Žilinského samosprávneho kraja im slúžili vlastné výskumy. Ich výsledky ukázali, že Žilinskom kraji ešte stále prevládajú najmä prednášky a prezentácie, kde sa najviac hovorí o prírode, klimatických zmenách či odpade a recyklácii. 

„Envirovýchova v Žilinskom kraji sa zameriava prevažne na deti 1. stupňa ZŠ, naopak menej na stredné školy. Pozitívum je, že väčšina prebieha vonku, tak ako to má byť,” uvádza regionálna stránka Hraj ZA kraj v príspevku na sociálnej sieti. 


Podľa nich by sa environmentálna výchova mala zamerať nie len na žiakov základných škôl, ale aj tínedžerov a širokú verejnosť. Zmeny spočívajú najmä v zameraní sa na praktické riešenia konkrétneho problému vo svojom okolí tak, aby na konci videli jeho výsledok. V príspevku rovnako zdôraznili nutnosť preškolenia učiteľov, aby envirovýchova bola aktuálna a zaujímavá. 

Žilinský samosprávny kraj sa dlhodobo snaží robiť kraj zdravší a zelenší. V spolupráci s aktivistami, občianskymi združeniami a dobrovoľníkmi vysádzajú stromy, zbierajú odpad v okolí či riešia mnohé problémy na inštitucionálnej úrovni.

Efektívnym vzdelávaním v oblasti enviromentalistiky však môžeme docieliť to, že počet týchto dobrovoľníkov bude len narastať a spoločne tým pomôžeme nie len nám ľuďom, ale i planéte.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu