Kysucké múzeum vydalo nový Zborník, dozviete sa v ňom o šľachte, obchode či zvykoch v Žilinskom kraji


Foto: Kysucké múzeum vydalo nový Zborník, dozviete sa v ňom o šľachte, obchode či zvykoch v Žilinskom kraji Foto: Kysucké múzeum

Kysucké múzeum vydalo nové dvojčíslo svojho Zborníka, do ktorého zaujímavými vedeckými článkami prispeli nielen odborníci z múzea, ale aj externí autori. V dvanástom ročníku tohto vedeckého časopisu na čitateľov čakajú rôzne historické a etnografické témy.

Z obdobia stredoveku časopis obsahuje napríklad články o tom, ako sa ľudia na severnom Slovensku zabezpečovali na starobu, ale aj o vplyve cestnej dopravy v Žiline na hospodárstvo a obchodné vzťahy mesta. Do ranného novoveku Zborník nahliada v článku o vplyve vojenstva na pohraničnú oblasť pri meste Jablunkov.

Zborník nezabúda ani na významné mená či rodiny, ktoré zanechali stopu na území, kde pôsobili. Jednou z nich je napríklad rodina Janotovcov, ktorá mala medzi svojimi členmi mnoho významných osobností znalých v rôznych odboroch. Ďalším dôležitým rodom sú bezpochyby Suňogovci, ktorí patrili medzi miestnu šľachtu.

„Čitatelia spoznajú život Gašpara II. Suňoga, ktorý patrí k najvýznamnejším členom rodu, bol delegátom a sprostredkovateľom sedmohradského kniežaťa, kráľovským radcom, županom Gemerskej stolice a v neposlednom rade pokračoval v šľapajach svojho otca v osídľovaní Kysúc. V zborníku sa nachádzajú tiež príspevky z online seminára Zemepanské mestá reflektujúce život Suňogovcov z Budatína na panstve Bielsko s osobitným dôrazom na obdobie vlády Jána II. Suňoga, ale aj to, ako vyzeral Zámok v Bielsku v čase ich panovania,“ uviedla Miroslava Jančulová z Kysuckého múzea.


Najnovšie číslo prináša aj poznatky o tom, aké veľké boli osídlenia na území Oravy, aké boli svadobné zvyky v meste Míste a prečo boli Kysučania vysťahovaní do Slavónie. Čitatelia sa taktiež dozvedia zaujímavé informácie o témach ako je urbár v Olešnej či ľudové piesne v publikačnej činnosti.

„Veríme, že i toto číslo Zborníka Kysuckého múzea, ktoré vyšlo s podporou Žilinského samosprávneho kraja si nájde svojich priaznivcov. Už teraz sa všetci môžu tešiť na budúcoročné dvojčíslo zborníka, v ktorom budú ďalšie príspevky z regionálneho výskumu,“ dodala Miroslava Jančulová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu