Primátor Liptovského Mikuláša ocenil mužov za záchranu ľudského života: Topiaceho muža vyťahovali z ľadovej vody


Foto: Primátor Liptovského Mikuláša ocenil mužov za záchranu ľudského života: Topiaceho muža vyťahovali z ľadovej vody Foto: Facebook / Liptovský Mikuláš

V meste Liptovský Mikuláš počas dnešného dňa (21. 2.) boli odovzdávané pamätné listy a zlatá paketa mesta za bezprostrednú pomoc a záchranu ľudského života obyvateľom Mariánovi a Robertovi Richterovcom.

V utorok 15. februára sa ocenení muži (otec a syn) prechádzali s rodinou v mestskej časti Palúdzka, kde sa nachádza most, z ktorého padol neznámy človek. Topciacemu mužovi neváhali pomôcť a vďaka rýchlej reakcii pád prežil.

Za tento čin ich primátor mesta Ján Blcháč ocenil a poďakoval. „Nenechali bez povšimnutia človeka, ktorý bol v núdzi a nezištne, bez zaváhania sa rozhodli zasiahnuť. Pán Marián Richter vošiel do ľadového Váhu, aby z neho vytiahol topiaceho sa muža a jeho otec Robert rovnako ani na sekundu nezaváhal a pomáhal mu so záchranou ľudského života. Obaja prejavili ohľaduplnosť, odhodlanie, odvahu a ľudskosť a nám je cťou poukázať verejne na tento ušľachtilý čin, nikto nevieme, ako by sa zachoval v podobnej chvíli každý z nás,“ dodal po odovzdaní ocenenia.

Po vytiahnutí muža z ľadovej vody na breh bol muž následne prevzatý do starostlivosti záchranárov. „V tej chvíli sme akurát prechádzali cez most, išli sme na návštevu ku svokrovcom, ktorí bývajú v Palúdzke a videli sme, ako človek padá z mosta. Zastavili sme a bežali sme dole k rieke. Syn bez váhania vbehol do vody a muža sa mu podarilo zachytiť za bundu. Vedel som, že syn má natiahnutú šľachu na nohe, tak som mu ho pomohol potiahnuť na breh a to bolo všetko. Videli sme človeka, ktorý to potrebuje, ktorý bol v núdzi, navyše mu išlo o život. Myslím si, že by takto reagoval každý,“ vysvetlil Robert Richter.


Svedkyňu, ktorá privolala záchranárov, zarazil fakt, že mnoho ľudí sa okolo muža prechádzalo, ale nikto sa nezastavil. „Vnímala som, ako okolo muža prechádzajú desiatky áut aj okoloidúcich, no nikto sa pri ňom nezastavil. Muža začal sťahovať prúd rieky a vtom sa na brehu objavili dvaja muži, ktorí ho našťastie v poslednej chvíli dostali z vody. Keby nezasiahli, zomrel by. Voda bola ľadová a prúd, do ktorého sa dostal, ho unášal,“ doplnila svedkyňa.

Ocenenie za záchranu života si dnes osobne na radnici z rúk primátora prevzal Robert Richter, jeho syn Marián je aktuálne v zahraničí,“ informovalo mesto na sociálnej sieti.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu