Presun nádob na bioodpad trvá dlhšie z dôvodu karantény, obyvatelia Žiliny sú s novými nespokojní


Foto: Presun nádob na bioodpad trvá dlhšie z dôvodu karantény, obyvatelia Žiliny sú s novými nespokojní

Vo viacerých častiach Žiliny už nejaký čas prebieha výmena špeciálnych nádob na bioodpad s objemom 1100 litrov (zvonov) za nové odpadové nádoby s objemom 240 litrov. Výmena zaberie dlhší čas, pretože pôvodných 100 kusov nádob, ktoré boli používané doteraz, nahradí 950 menších.

Všetky zvony sú presúvané v rámci mesta Žilina a už sa nevrátia na pôvodné stanoviská. Pôvodné miesta budú doplnené o nové nádoby na kuchynský bioodpad (hnedé nádoby) a zároveň budú stojiská zahustené. Hlavným cieľom presunu je aby k nim mali občania bližšie, keďže sa po novom budú nachádzať pri nádobe na zmesový odpad (čierna nádoba).

Zvony sú umiestňované na Hájiku, v Bánovej, Závodí, Považskom Chlmci, Brodne a Budatíne. Zvony budú situované k sebe aj z dôvodu zabezpečenia optimálnejšieho vývozu zberovou spoločnosťou. Na ostatných sídliskách, v meste a v ďalších mestských častiach budú rozmiestnené nádoby s menším objemom.

Platná legislatíva na Slovensku určuje, že nádoba na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad (BRKO) sa musí nachádzať pri nádobe na zmesový odpad. Mesto preto zabezpečilo z Nórskych fondov nákup 240-litrových nádob na kuchynský bioodpad.

V súvislosti s presunom nádob sme informovali už aj v minulom článku. Už vtedy s dostatočným predstihom oslovili Hovorcu mesta Žilina Vladimíra Miškovčíka, ktorý sa nám však vyjadril k odpadovým nádobám až dodatočne po jeho zverejnení:

Zberová spoločnosť je aktuálne výrazne zasiahnutá ochorením COVID-19. Veľká časť zamestnancov má nariadenú karanténu, preto sa rozmiestňovanie nových nádob na kuchynský bioodpad o niekoľko dní spomalilo. Prosíme občanov o pochopenie a trpezlivosť, aj ostatné nádoby budú v najbližších dňoch rozmiestnené.“ 


Zároveň však upozorňuje, že je potrebné naďalej kuchynský odpad triediť. V prípade, že počas týchto dní nie je dostupná nádoba na bioodpad, je možné dočasne používať kontajnery na zmesový komunálny odpad.

Obyvatelia Žiliny však vyjadrili s touto výmenou na sociálnej sieti nespokojnosť najmä z dôvodov, že nádoby sú často znečistené, otváranie je nevyhovujúce, ich objem je nepostačujúci a stáva sa, že nebývajú na určenom mieste.

Avšak, aj pri zvonoch na sídlisku Hájik obyvatelia opätovne evidujú rozhádzané odpadky od diviakov, ktoré si našli spôsob ako ich prevrátiť. Zver odpad rozvláča aj do vzdialenosti niekoľko metrov od nádob.

Komplikovanú situáciu, týkajúcu sa odpadkov by v budúcnosti mesto mohlo vyriešiť napríklad vybudovaním polopodzemných kontajnerov alebo väčšieho počtu stojísk v problémových častiach, kde by sa divoká zver nedostala. K tejto situácii o ktorej sme písali aj pred rokom v marci 2021, sa vtedy vyjadril poslanec a predseda volebného obvodu na Hájiku Ján Ničík:

„Na Hájiku sa v roku 2020 vybudovali štyri nadzemné kontajnerové stojiská. Hustota podzemných sietí aj iné technické príčiny neumožnili vybudovanie kontajnerových stojísk na všetkých 10 miestach, ktoré sme ako poslanci v spolupráci s mestským úradom a obyvateľmi Hájika pri ich plánovaní navrhli.“ 

Proti diviakom, pomáhajú zapustené smetné nádoby, ktoré si však vyžadujú podstatne väčšie nároky na priestor pre ich obsluhu: „Samospráva pripravuje projektovú dokumentáciu na vybudovanie polopodzemných kontajnerov tam, kde to bude technicky možné. Tie ako poslanci aj väčšinovo preferujeme. Ich realizácia je časovo závislá od možností rozpočtu mesta,“ dodal Ničík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu