Vakcínu bez registrácie podáva výjazdová linka, ústretové sú aj očkovacie centrá v Žilinskom kraji


Foto: Vakcínu bez registrácie podáva výjazdová linka, ústretové sú aj očkovacie centrá v Žilinskom kraji Foto: ilustračné - pixabay

Podiel zaočkovaných obyvateľov sa v Žilinskom kraji postupne blíži k dvom tretinám najnižšie zaočkovanosť je v regióne Kysúc. Žilinský samosprávny kraj sa snaží sprístupniť vakcíny aj tým ľuďom, ktorí si nemôžu dovoliť z akéhokoľvek dôvodu navštíviť očkovacie centrá.

Vakcinačná linka s názvom VakciZuzka navštevuje rôzne kúty žilinského regiónu a podáva jednodávkovú vakcínu Janssen aj bez registrácie. Bez nutnosti registrovať sa vás zaočkujú napríklad v Žiline. Podľa slov hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja v prípade dostatku vakcíny zaočkujú aj iné centrá:

„Okrem VakciZuzky sa očkuje bez registrácie vo veľkokapacitnom centre v Žiline, kde je pre tento účel otvorená samostatná očkovacia kója, neregistrovaní občania sa môžu dať zaočkovať aj v Epidemiologickej ambulancii, ktorú kraj zriadil na Sasinkovej. V prípade dostatku vakcín však zaočkujú bez registrácie prípadných záujemcov aj v župných nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach a v súčasnej situácii podobne ústretové sú aj ostatné očkovacie centra v kraji,“ informuje hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Lucia Laššová.

Tretia vlna zasiahne najmä nezaočkovaných

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky včera oficiálne oznámilo, že na Slovensku je už tretia vlna nákazy a upozornilo, že väčšina z nakazených je neočkovaných. Očkovanie proti koronavírusu je na Slovensku dobrovoľné a záujemcovia majú na výber päť vakcín.

Pri nízkej miere zaočkovanosti môže dôjsť k opätovnému preťaženiu zdravotníckych zariadení, riziko úmrtia v dôsledku infekcie pre zaočkovaných je pri súčasne známych variantoch nízke.


Naopak, problémom je aktuálny stav pre tých obyvateľov, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať očkovať. Musia sa spoliehať na kolektívnu imunitu, v tomto čase nie je dostatočne vybudovaná. Ďalším potenciálnym problémom môže byť mutácia vírusu pri jeho šírení populáciou a neúčinnosť aktuálne dostupných očkovacích látok voči novým variantom.

V budúcom týždni VakciZuzka bude očkovať v nižšie uvedených časoch a miestach:

Streda 4.8.2021               
RABČICE 11:00-13:00     
MÚTNE 15:00-17:30

Štvrtok 5.8.2021             
OCHODNICA 10:00-12:00           
KRÁSNO NAD KYSUCOU 13:30-16:00

Piatok 6.8.2021
VEĽKÁ ČIERNA (MALÁ ČIERNA)  10:00-13:00       
JASENOVÉ 14:00-16:00


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: 7557