V okrese Žilina testujú antigénovo deväť tisíc ľudí denne, priemerne odhalia 37 nakazených


Foto: V okrese Žilina testujú antigénovo deväť tisíc ľudí denne, priemerne odhalia 37 nakazených Foto: ilustračné

Od začiatku apríla bolo v okrese Žilina vykonaných vyše 198 tisíc antigénových testov na ochorenie koronavírusom, pozitívnych výsledkov bolo 818. To znamená, že v žilinskom okrese sa v priemere testuje rýchlosťou približne deväťtisíc ľudí denne a v každom dni odhalia 37 nakazených.

Najviac testovaných je už tradične počas víkendov, kedy maximum v mesiaci bolo 16. až 17. apríla. Zdravotnícke tímy v týchto dvoch dňoch pretestovali až 32 962 osôb. Najviac nakazených počas apríla odhalili v 3. deň, a to 85 osôb. Miera pozitivity vychádza tento mesiac zatiaľ na 0,41 percent.

Negatívny výsledok AG testu je stále potrebný v niektorých situáciách, hoci uznesením vlády došlo k úprave opatrení platných pre výnimky zo zákazu vychádzania. Po novom napríklad platí ochranná doba po prekonaní ochorenia šesť mesiacov, počas ktorých nie je nutné testovanie. Upravovali sa aj časové lehoty výnimiek pre zaočkovaných podľa typu vakcíny.

Aspoň jednu dávku dostalo v Žilinskom kraji už vyše 114 tisíc obyvateľov, plne zaočkovaných oboma dávkami je už takmer 48 tisíc ľudí. Problémom pri očkovaní populácie zostáva neochota využívať voľné kapacity pre vektorovú vakcínu od AstraZeneca, za ktorou stojí medializovanie krvných zrazenín.

Zrazeniny nie sú záležitosťou len vektorových vakcín

Situácia je kuriózna o to viac, že pred niekoľkými dňami zverejnili vedci z Oxfordu štúdiu s dátami o takmer milión ľuďoch, z ktorých niečo málo vyše polovica ochorela na COVID-19 a zvyšná časť bola zaočkovaná mRNA vakcínou.

Zo zistení vychádza, že výskyt intrakraniálnej venóznej trombózy (CVT) je síce u zaočkovanej populácie o niečo vyšší, no stále násobne nižší ako pri ľudí s ochorením COVID-19. Závery štúdie vyčíslili incidenciu CVT pri ochorení COVID-19 na 39 prípadov z milióna. Pri mRNA vakcínach bola incidencia v štúdii 4.1 prípadov z milióna, pričom Európska lieková agentúra (EMA) evidovala v čase štúdie incidenciu CVT pri vakcíne od AstraZeneca na úrovni 5.0 prípadov z milióna.

Krvné zrazeniny nie sú výlučne záležitosťou vektorovej vakcíny, v Austrálii sa vyskytol aktuálne prípad, kedy 40-ročný muž dostal krátko po vakcinácii mRNA vakcínou od Pfizer/BioNTech symptómy nasvedčujúce krvným zrazeninám. Muž podstúpil v roku 2009 operáciu kolena a po nej sa u neho vytvorila hlboká žilová trombóza.


Stále nie je jasné, či v tomto prípade krvné zrazeniny súvisia s očkovaním. Naďalej platí, že hoci príjemcovia vakcín od AstraZeneca, Pfizer/BioNTech alebo Moderny majú vzácnu šancu vzniku vytvorenia krvných zrazenín, riziko zo samotného ochorenia je až desaťkrát väčšie.

 

 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu