Obrazy Žilinčanky Nikoly vystavia v galérii Azur Madrid, inšpiráciu čerpá v Malej Fatre aj materstve


Foto: Obrazy Žilinčanky Nikoly vystavia v galérii Azur Madrid, inšpiráciu čerpá v Malej Fatre aj materstve
Galéria: 7 fotiek

Už 12. apríla 2021 začína vernisážou výstava v galérii Azur Madrid v španielskom hlavnom meste, ktorej súčasťou bude aj niekoľko obrazov maliarky zo Žiliny Nikoly Cabadajovej. Po mesiaci fyzickej výstavy bude pokračovať ešte v online priestore, kde bude vystavených celkom šesť jej obrazov.

Žilinská umelkyňa sa výtvarnej tvorbe aktívne venuje od roku 2015, vzdelanie a základy maľby však získala už počas základnej školy a strednej školy, keďže som navštevovala umeleckú školu Ferka Špániho v Žiline.

„Ale viac menej som maliar samouk. Fungovala som na princípe pokus - omyl.  V roku 2015 som si založila stránku na Facebooku, pomocou ktorej sa moje obrazy dostali medzi ľudí. Tento rok som si vytvorila už aj vlastnú webovú stránku, kde je moje aktuálne portfólio. Vystavené obrazy v Španielsku sú v abstraktom štýle, kde som využila štrukturálnu maľbu, ktorá dáva obrazu hĺbku a požadovaný efekt,“ hovorí maliarka.

Prvú výstavu na Slovensku absolvovala v júli 2017, kde bola súčasťou kolektívnej výstavy pod záštitou galérie Ateliér Hlavina.

„Mala som tú česť vystavovať s tak významnými umelcami ako je napríklad Daniel Bidelnica s manželkou Máriou, český výtvarník Ján Svoboda, alebo známy slovenský spevák Pavol Hammel. Výstava sa konala v nádhernom sklenenom pavilóne, ktorý je súčasťou kaštieľa Čereňany. Moje obrazy sú aj súčasťou stálej expozície v Srbsku, v Dóme Slovenského umenia,“ spresňuje Nikola.


Na vernisáž a následné diela môžu Španieli zavítať, keďže opatrenia v Španielsku dovoľujú ľudom fungovať v menej obmedzenom režime aký je momentálne u nás. Situácia je tam o niečo lepšia a klesajúce krivky sa podpisujú pod to, že je možné otvoriť aj takéto aktivity. Tak ako všade vo svete, aj tu musia mať návštevníci rúška a respirátory vo vnútorných priestoroch.

V priebehu času sa umelecký štýl Nikoly Cabadajovej mení, v začiatkoch preferovala realizmus so zameraním na krajinky. Neskôr ale začal jej štýl naberať iný smer a tvorba inklinuje stále viac k abstraktnej maľbe. Také sú koniec koncov aj vystavené diela v španielskom Madride:

„Abstrakcia dokáže vyjadriť neopisným a expresívnym spôsobom moje pocity a tak vyjadriť emóciu. V tvorbe som teda spojila abstrakciu a zvieratá, a asi 4 roky som sa venovala abstraktnému realizmu. Fascinovalo ma toto spojenie reality a abstrakcie, ktoré majú vyvolávať u diváka úvahy, fantázie a hlavne pozitívnu energiu. V tomto roku som začala opäť experimentovať a tak vzniklo niečo celkom nové, štrukturálne obrazy, ktoré zaujali aj ľudí v zemi slávneho maliara Pabla Picassa,“ uzatvára maliarka.

 

Portfólio a základné informácie o tvorbe nájdete aj na www.nikolacabadaj.art

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu