Žilinská župa vyhlásila rok v mene dobrovoľníctva, spojí pätnásť regionálnych organizácií


Foto: Žilinská župa vyhlásila rok v mene dobrovoľníctva, spojí pätnásť regionálnych organizácií Foto: koordinátor projektov Sekcie pre mládež Marcel Rypák. Zdroj: ŽSK

Dnešným dňom vyhlásil Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) Rok dobrovoľníctva, ktorého cieľom je rozvoj dobrovoľnej a komunitnej činnosti mládeže i dospelých v Žilinskom kraji. Ako motiváciu pre túto činnosť ponúka po odpracovaní viac ako 100 hodín dopravnú kartu s kreditom 20 eur.

Rok dobrovoľníctva v Žilinskom samosprávnom kraji potrvá do februára 2022 a aktivity zastreší Sekcia pre mládež ŽSK. Predsedníčka kraja Erika Jurinová označila rolu dobrovoľníkov v kraji ako nenahraditeľnú. Mnohí z nich dnes pomáhajú aj v prvej línii, napríklad v testovacích a očkovacích centrách, pri rozvoze potravín ľuďom v karanténe alebo počas balenia ochranných pomôcok.

„Teraz v čase pandémie ochorenia COVID-19 sa ukázalo, aká je dôležitá systematická práca s dobrovoľníkmi. Projektom Rok dobrovoľníctva chceme dať ľuďom príležitosť sa zapojiť do nových aktivít, povzbudiť ich ku komunitnej práci a podporiť ich v tejto záslužnej činnosti,“ doplnila predsedníčka ŽSK.

Podporovať neformálne vzdelávanie a rozvoj dobrovoľníckej činnosti sa vedenie kraja zaviazalo v pláne rozvoja s názvom Stratégia Žilinský kraj 22+. Aktívnym partnerom pri rozvoji práce s mládežou a dobrovoľníkmi je práve Sekcia pre mládež ŽSK.

„Počas Roka dobrovoľníctva sa môžete tešiť na mnohé aktivity asi pätnástich organizácii, ktoré prijali pozvanie. Naďalej budeme sieťovať podporné inštitúcie a prizývať jednotlivcov, aby sa zapojili a spoločne sme tak zmiernili negatívne fyzické i psychické dopady pandémie v spoločnosti. Všetky aktivity, ktoré počas roka podnikneme, budú prebiehať za dodržania prísnych epidemiologických opatrení,” vysvetlil Marcel Rypák, koordinátor projektov Sekcie pre mládež.

Motivácia pre dobrovoľníkov v podobe kreditu na cestovanie

Aktívnych dobrovoľníkov chce župa podporiť dopravnými kartami s dobitým kreditom v spolupráci s dopravcami kraja. Pokiaľ má dobrovoľník zmluvu s príslušnou dobrovoľníckou organizáciou a má na svojom konte viac ako 100 dobrovoľníckych hodín/ročne, môže byť odmenený vydaním dopravnej karty s 20 eurovým kreditom.

Dopravcovia sa budú na motivácii podieľať polovicou z kreditu, ARRIVA Liorbus privítala iniciatívu a dodá 10 eur, rovnako ako župa.

„Dobiť si kredit a získať informáciu o možnostiach použitia dostanú dobrovoľníci v zákazníckych centrách spoločnosti ARRIVA Liorbus. Navyše poskytneme všetkým dobrovoľníkom bezpečnostný prvok, ktorý ich ochráni na cestách nielen pri vykonávaní dobrovoľníckej činnosti,“ dodala Petra Helecz, riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločnosti ARRIVA na Slovensku.

Podobne zareagoval na ponuku samosprávy aj dopravca zo Žiliny: „Veľmi si vážime tých ľudí, ktorí svoju energiu a svoj osobný čas venujú ľuďom, ktorí to potrebujú, čím získavajú nové skúsenosti a možno i priateľstvá,“ spresnil na besede Peter Pobeha, generálny riaditeľ spoločnosti SAD Žilina.

K roku dobrovoľníctva bude samospráva zverejňovať informácie na samostatnom webe www.rokdobrovolnictva.sk




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu