Budova Banky Žilina je opäť zelená. Viete prečo?


Foto: Budova Banky Žilina je opäť zelená. Viete prečo?
Galéria: 7 fotiek

Mnohí Žilinčania si určite všimli, že od začiatku tohto týždňa sa budova Banky Žilina, podobne ako pred rokom, zahalila do zelenej farby. Ide o znak priateľstva s Írskom v súvislosti s Dňom svätého Patrika.

Nasvietením fasády žilinskej budovy Banky situovanej v centre mesta zelenou farbou podporila už druhý rok spoločnosť Reinoo medzinárodnú iniciatívu pod názvom „Global Greening“.

Tá každoročne 17. marca pomáha zeleným osvetlením zviditeľňovať nespočetný rad významných pamiatok a budov po celom svete. Budova sa tak zaradila medzi objekty známe po celom svete, ktoré sa už tiež zelenali – od starobylej Petry v Jordánsku, Empire State Building v New Yorku, pražský Petřín, šikmej veže v Pise, egyptské pyramídy až po budovu Opery v Sydney.

„Teším sa, že aj Žilina bude svietiť na mape sveta ako mesto, ktoré sa zapojilo do tejto globálnej iniciatívy. Verím, že osvetlením budovy Banky opäť prinesieme trochu optimizmu a nádeje jej obyvateľom a zároveň vyšleme signál aj za hranice Slovenska, že spolupatričnosť, najmä v týchto ťažších časoch, je dôležitá,“ hovorí Milan Dubec, generálny riaditeľ spoločnosti Reinoo.

Výnimočný budova Banka Žilina je okrem kancelárskych priestorov využívaná aj pre vzdelávacie konferencie, motivačné večery či iné spoločenské podujatia. Akciu v minulom roku podporila svojou osobnou návštevou aj samotná írska veľvyslankyňa na Slovensku, J.E. Hildegard Ó Riain.

Okrem historickej budovy Banky navštívila aj biznis budovu Poštovú 1 a priestory spoločnosti Reinoo, aby mohla napríklad aj lepšie navnímať rozdiel medzi historickou a modernou architektúrou Žiliny.

Iniciatíva „Global Greening“ vznikla v roku 2009 a jej popularita neustále narastá. Zahalenie budov do zelenej farby sa považuje za symbol priateľstva medzi Írskom a danou krajinou.

Spoločnosť Reinoo plánuje farebne rozsvietiť Banku v tomto roku ešte raz. A to na jeseň pri príležitosti festivalu bielej noci. Biela noc je prestížny medzinárodný umelecký projekt, ktorý má za úlohu priblížiť širokej verejnosti súčasné formy umenia a podporiť tak všeobecne kultúru.

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Reinoo a.s.