Polícia v Žilinskom kraji zistila pri kontrolách 2 401 prípadov nedodržiavania opatrení


Foto: Polícia v Žilinskom kraji zistila pri kontrolách 2 401 prípadov nedodržiavania opatrení Foto: KR PZ Žilina

Od dnešného dňa 3. marca 2021 platia na Slovensku sprísnené opatrenia, ich cieľom je spomaliť šírenie ochorenia COVID-19 a stabilizovať situáciu v nemocniciach. Aktuálne je len v Žilinskom kraji hospitalizovaných takmer 500 pacientov, ktorí potrebujú nemocničnú zdravotnú starostlivosť.

Podrobnejší vývoj situácie je možné sledovať na stránke www.zilinak.sk/covid.

Aj napriek zlej epidemiologickej situácii sa niektorí ľudia správajú nezodpovedne a odmietajú rešpektovať prijaté opatrenia. Polícia preto vykonáva náhodné kontroly a do terénu vyslala aj príslušníkov v civile.

Od začiatku roka do 25. februára bolo zistených celkom 2 401 prípadov nedodržiavania nariadení a nerešpektovania opatrení. Štatistiku zverejnilo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Žiline.

Policajti zistili 24 prípadov porušenia lekárom stanovenej karantény, z ktorých jeden bol riešený v blokovom konaní, dva ďalšie len napomenutím a 17 postúpených na Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ). Štyri zaevidované prípady postúpili na Okresné úrady.


Kontroly tiež odhalili 32 prevádzok, ktoré boli otvorené aj napriek zákazu. V siedmich prípadoch postupovali policajti len udelením napomenutia, ďalších 22 však postúpili Regionálnym úradom verejného zdravotníctva a tri na Okresné úrady.

Oveľa horšie výsledky preukázali kontroly nosenia rúšok a dodržiavania zákazu vychádzania

Príslušníci zaevidovali až 1 320 osôb, ktoré nemali prekryté horné dýchacie cesty tam, kde je to stanovené. Takmer polovicu priestupkov vyriešili napomenutím, v ďalších 613 prípadoch však udelili blokové pokuty. Necelé dve stovky zaevidovaných prípadov doriešia príslušné RÚVZ a Okresné úrady.

Zákaz vychádzania porušilo 1 025 osôb, z ktorých 680 dostalo na mieste blokovú pokutu a 182 len napomenutie. Regionálne úrady verejného zdravotníctva doriešia 62 prípadov a Okresné úrady zvyšných 101 osôb porušujúcich zákaz.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina