Starý hoax o pôvode vírusu oživil muž zo Žiliny, zneužitý japonský vedec sa bránil už v apríli 2020


Foto: Starý hoax o pôvode vírusu oživil muž zo Žiliny, zneužitý japonský vedec sa bránil už v apríli 2020 Foto: fnn.jp

Na sociálnej sieti Facebook sa od začiatku tohto roka šíri dezinformačný príspevok s opakovane vyvrátenou informáciou o slovách, ktoré mal povedať japonský profesor a držiteľ Nobelovej ceny. Autorom príspevku je muž zo Žiliny, informácie dementoval sám profesor ešte v apríli roku 2020.

Príspevok s dezinformáciami má aktuálne takmer 5 000 zdieľaní, vďaka tomu si ho mohlo prečítať niekoľko desiatok až stoviek tisíc ľudí. Tvrdenia majú vyvolať dojem, že japonský profesor považuje vírus za umelo vytvorený. Celosvetovo získal príspevok v rôznych obmenách desiatky tisíc zdieľaní, zverejnený bol v rôznych jazykoch. 

Zaujímavosťou je, že sociálna sieť nepravdivé informácie nezmazala v niektorých prípadoch ani dlhé mesiace po ich zverejnení. Sám Dr. Tasuku Honjo, na ktorého sa status odvoláva, vyvrátil, že by niekedy podobné presvedčenie prezentoval. Jeho stanovisko zverejnila Kjótska univerzita na svojom webovom sídle.

Práve tu, a nie vo Wuhane ako naznačovali niektoré verzie hoaxu, profesor dlhé roky pôsobí. V roku 2018 získal Nobelovu cenu v kategórii fyziológia alebo lekárstvo za objav v liečbe rakoviny, kedy spolu s Jamesom P. Allisonom skúmali imunoterapiu prostredníctvom inhibície negatívnej imunitnej regulácie.


Stanovisko Dr. Tasuku Honjoa

V dôsledku bolesti, hospodárskych strát a bezprecedentného globálneho utrpenia spôsobeného pandémiou COVID-19 som veľmi smutný, že moje meno a meno Kjótskej univerzity boli použité na šírenie falošných obvinení a dezinformácií.

Nastal čas, aby sme všetci, najmä tí, ktorí sa svojej kariére venujeme vedeckého výskumu v prvej línii, spolupracovali v boji proti tomuto spoločnému nepriateľovi. Nemôžeme zaznamenať žiadne zdržanie úsilí o záchranu životov našich blízkych.

V tejto fáze, keď je naša celá energia potrebná na liečenie chorých, zabránenie ďalšiemu šíreniu smútku a plánovanie nového začiatku, je šírenie nepodložených tvrdení o pôvode choroby nebezpečne rušivé.

Táto univerzita sa venuje podpore blahobytu ľudstva založeného na princípe harmonického spolužitia s prírodným prostredím. Je mojím trvalým potešením a cťou podporiť tento cieľ v plnej miere. Neustále sledujme najvyššie ciele, ktoré náš druh môže dosiahnuť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Kyoto University