Druhého kola testovania sa môžu zúčastniť aj tí, ktorí neboli na prvom kole


Foto: Druhého kola testovania sa môžu zúčastniť aj tí, ktorí neboli na prvom kole Foto: ilustračné

Úrad vlády Slovenskej republiky dnes vysvetlil dilemu, ktorú predstavoval zákaz vychádzania pre osoby bez platného negatívneho testu z prvého kola plošného testovania. Aj keď podľa pôvodného výkladu sa nemohli ľudia, nezúčastnení na prvom kole, otestovať v tom druhom, vláda testovanie akceptuje. Radí ho k neodkladným lekárskym vyšetreniam:

„Uznesenie vlády z 28. októbra 2020 k návrhu na ďalšie rozšírenie opatrení v rámci vyhláseného núdzového stavu upravuje výnimku zo zákazu vychádzania pre osobu „za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia“.  Účasť na druhom kole testovania antigénovými testami spadá pod neodkladné vyšetrenie, a môžu sa ho preto zúčastniť aj občania bez certifikátu z 1. kola celoplošného testovania.“ 

Celoplošné testovanie sa bude konať v sobotu a nedeľu, vždy od 08:00 do 20:00 hodiny. Miesta pre testovanie z väčšej časti kopírujú geografické umiestnenie volebných miestností. Orientačné časy prestávok v testovaní sú naplánované od 12:00 do 12:45 hod. a od 17:00 do 17:30 hod. Odberné miesta si môžu časy prestávok upraviť vzhľadom na aktuálnu situáciu. 

Druhého kola testovania sa nemôžu zúčastniť osoby, ktoré boli v prvom kole testované s pozitívnym výsledkom. Karanténa pre ne končí až po 10-tich dňoch a za podmienky, že počas posledných troch dní nemali klinické príznaky alebo úzky kontakt s pozitívnou osobou na COVID-19.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu