V žilinskej nemocnici pribúda počet pacientov s koronavírusom, v karanténe je už 91 zamestnancov


Foto: V žilinskej nemocnici pribúda počet pacientov s koronavírusom, v karanténe je už 91 zamestnancov Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline približne pred týždňom opäť otvorila svoj pandemický pavilón a hospitalizovala v ňom prvého pacienta. Za posledných sedem dní v ňom pribudli viac ako tri desiatky nových pacientov. Pokiaľ sa nárast počtu nových pacientov nespomalí, nemocnica bude nútená postupne otvárať plán druhej etapy reprofilizácie s ďalšími pandemickými lôžkami.

„Momentálne sa v priestoroch COVID pavilónu naši kolegovia starajú o 32 pacientov, z toho 4 na umelej pľúcnej ventilácii. Aktuálne máme v karanténe už 91 zamestnancov, z ktorých je 76 zdravotníkov. Vážna situácia stále pretrváva na internom oddelení, odkiaľ sme časť zamestnancov museli vyčleniť do pandemického pavilónu, pričom naďalej zabezpečujeme služby na oddelení i urgentnom príjme,“ spresňuje nemocnica na sociálnej sieti.

Z dôvodu ochorenia COVID-19 eviduje FNsP Žilina k dnešnému dňu celkom 76 lekárov, sestier a iných zdravotníckych zamestnancov, ktorí sú v karanténe. Dochádza tak k výraznému oslabeniu tímov, čo by mohlo mať za následok ohrozenie poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti vo vybraných odbornostiach.


Najvážnejšia situácia je na oddelení vnútorného lekárstva

„Na internom oddelení sme z dôvodu ochorenia COVID-19 prišli už o takmer tretinu lekárov. Personál, ktorý nám ostal, pracuje na oddelení vnútorného lekárstva, na urgentnom príjme a v pandemickom pavilóne, čo vzhľadom na ďalší očakávaný vývoj kapacitne nebudeme vedieť zvládnuť. Momentálne ide preto skutočne o alarmujúci stav,“ informoval generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek.

Len v pandemickom pavilóne za prvý týždeň hospitalizovali 36 pacientov a ich počet stúpa každým dňom, s čím sa zintenzívňuje potreba lekárov a sestier, ktorí im poskytujú adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Žilinská nemocnica preto vyzýva lekárov v odbornostiach vnútorné lekárstvo, pneumológia a ftizeológia, infektológia, aby sa prihlásili na pomoc.

„Privítame dočasnú výpomoc v službách na oddelení vnútorného lekárstva, jednotke intenzívnej starostlivosti či ambulancii urgentného príjmu a samozrejme, budeme radi, ak nájdeme odborníkov i do pandemického pavilónu. Každá pomocná ruka je teraz maximálne potrebná,“ doplnil generálny riaditeľ.

Lekári sa môžu prihlásiť a kontaktné údaje zanechať na emailovej adrese sekretariat.r@fnspza.sk. V tejto súvislosti nemocnica oslovila aj zástupcov Okresného úradu Žilina a Žilinského samosprávneho kraja, ktorí sú oprávnení konať a príslušných lekárov i konkrétne osloviť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline