Na vyclievaciu poštu v Žiline príde denne 3500 zásielok prevažne z Číny, v júli príde k zmenám


Foto: Na vyclievaciu poštu v Žiline príde denne 3500 zásielok prevažne z Číny, v júli príde k zmenám Foto: financnasprava.sk

Podľa štatistík Colného úradu (CÚ) Žilina príde na vyclievaciu poštu do Žiliny hlavne z Číny denne okolo 3500 zásielok, ktoré následne príslušníci finančnej správy kontrolujú nielen kvôli dovozným platbám, ale aj na ochranu vnútorného trhu pred nelegálnym tovarom. 

„Poštové zásielky z tretích krajín určené adresátom zo Žilinského a z časti aj Trenčianskeho kraja prechádzajú colnou kontrolou na vyclievacej pošte v Žiline. Najčastejšie sú dopravené cez Slovenskú poštu, ktorá dovozcu po dopravení zásielky do jej skladu o tom informuje a ponúkne možnosť nechať sa ňou zastupovať v colnom konaní. Ak súhlasí, doložiť musí všetky potrebné doklady, ako sú faktúra, doklad o platbe a podobne a tiež podpísané splnomocnenie. Slovenská pošta potom adresátovi zabezpečí prerokovanie zásielky a doručenie na požadovanú adresu. Inak si všetko musí vybaviť sám alebo nájsť iného zástupcu,“ vysvetľuje Božena Chríbiková, hovorkyňa CÚ Žilina.

Za zásielky z tretích štátov musia adresáti zaplatiť dovozné platby. Pri tovaroch do hodnoty 22 eur platí zatiaľ výnimka a tieto sú oslobodené od cla aj DPH. Už v júli budúceho roka dôjde k zmene a zrušeniu výnimky. Od tohto mesiaca bude aj tovar v hodnote do 22 eur podliehať DPH a podaniu elektronického colného vyhlásenia. 

Mláďa krokodíla a živé pavúky


Okrem kontroly hodnoty tovaru a zistenia úniku DPH je cieľom kontrol aj zabránenie nelegálnemu dovozu neregistrovaných liekov, liečiv, chránených zvierat a rastlín, falzifikátov, neoznačených tabakových výrobkov a podobne. Najčastejšie sa tamojší pracovníci stretávajú s dovozom falzifikátov hlavne oblečenia a športovej obuvi. 

„Len za tento rok zaistili 940 kusov rôzneho tovaru a 107 párov obuvi, ktoré boli napodobeninami svetoznámych značiek. Počas svojej praxe sa stretli aj s niekoľkými prekvapeniami. V zásielke zo Singapuru našli vypreparované mláďa krokodíla olivového. Viackrát ich v balíkoch prekvapila koža z medveďa a z Thajska namiesto očakávaného trička prišlo sedem živých pavúkov,“ dodáva Chríbiková.     

Príslušníci finančnej správy apelujú na ľudí, aby si pred dovozom špecifického tovaru z tretích krajín zistili, či nepodlieha zákazom alebo obmedzeniam, alebo či ním nemôže dôjsť k porušovaniu práv duševného vlastníctva. Tovar bez potrebných dokladov alebo porušujúci predpisy nemôžu odovzdať a zaistia ho. Všetky potrebné informácie môžu nájsť na internetovom portáli finančnej správy. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Colný úrad Žilina